KItty Oppers en Kees van Gelder
Foto van Eva Jinek

De man van Kitty is dement: lees hier hoe je de familie kunt steunen

Onmogelijke keuzes voor artsen rondom euthanasie kwesties. De man van Kitty is ernstig dementerend, maar het blijft een groot dilemma: "Hij heeft zijn wilsverklaring getekend en uiteindelijk moet hij het nu zelf zeggen", vertelt Kitty. De grote worsteling van deze familie wordt vastgelegd in een documentaire. Ook arts Kees van Gelder is te gast: "Het is onvergeeflijk als je het te vroeg doet, en het is bijna ondraaglijk als je het te laat doet", legt hij uit.

Kitty en Kees

 

Wanneer is er sprake van ondraaglijk lijden en kan een arts besluiten om tot euthanasie over te gaan? 

De man van Kitty Oppers is zwaar dement en lijdt ondraaglijk volgens zijn vrouw en kinderen. Hij roept regelmatig dat hij dood wil en heeft een wilsverklaring getekend. Maar haar man heeft ook nog mooie momenten. Een hartverscheurend dilemma. Ook voor specialist ouderengeneeskunde Kees van Gelder, de zaak is namelijk niet zo eenvoudig als het lijkt.

Over de hele zoektocht van Willy en zijn gezin wordt momenteel een documentaire gemaakt door Jesse van Venrooij: "Wil jij mij helpen om deze documentaire te realiseren? Door te crowdfunden hoop ik een groot gedeelte van de financiering bij elkaar te krijgen voor de draaidagen, montage, postproductie en distributie. Daarnaast hoop ik dat de actie bijdraagt om dit thema meer aandacht te geven. "