thuiszorg
Foto van Eva Jinek

Bezuiniging thuiszorg leidt tot vervuiling, vereenzaming en gewonde bejaarden

Het is crisis in de thuiszorg. De een na de andere thuiszorgorganisatie dreigt om te vallen en duizenden banen staan op de tocht. Van medewerkers die nog wel werk hebben zijn de uren drastisch teruggedraaid met dramatische gevolgen voor de mensen die hun hulp hard nodig hebben. Aanstaande zondag staat dit thema centraal in de uitzending van ‘Monitor’.

Teun van de Keuken van ‘Monitor’ heeft samen met FNV onderzoek laten uitvoeren onder personeel van de thuiszorg. 72% van de medewerkers zegt dat er onwenselijke situaties ontstaan zijn. Driekwart daarvan zegt dat de huizen vervuild raken. Twee derde zegt dat cliënten vereenzamen. Veertig procent zegt dat cliënten gewond raken, bijvoorbeeld vallen, omdat ze zelf dingen gaan doen die ze eigenlijk met hun beperkingen niet kunnen doen.

Thuiszorgmederwerkster Angelique Hage vertelt dat ze van 4 naar 2 uur ging bij een MS-patiënt. Daardoor moet deze vrouw met veel lichamelijke beperkingen, op ladders en trappen, voor haar gevaarlijke handelingen zelf doen.

Wij zijn vaak de enige uitlaatklep voor problemen. Als we praten moeten we het dweilen of het toilet schoonmaken overslaan. Dat is toch een moeilijke keuze.

Marianne Rutgers, thuiszorgmedewerkster

Thuiszorgmedewerkster Marianne Rutgers zegt dat geen tijd meer is om iemand bij te staan. “Wij zijn vaak de enige uitlaatklep voor problemen. Als we praten moeten we het dweilen of het toilet schoonmaken overslaan. Dat is toch een moeilijke keuze.” Maar medewerkers zijn vaak erg loyaal en sociaal. Vijftig procent doet werk in eigen tijd, dus onbetaald, om de hiaten te vullen. Zo maken de thuiswerkorganisaties dus misbruik van de goedheid van de dames die mensen waarmee ze een band hebben gekregen niet in de steek willen laten. Want vaak zijn ze de enige visite die de oude mensen krijgen.

De richtlijn van de thuiszorgorganisaties is – een schoon huis-. Dat betekent dat het huis wordt opgemeten en dat er een vierkante meterprijs ontstaat. De mens staat niet centraal maar de grootte van de ruimte. De gemeentes gaan zelfs zover dat ze een veiling maken waar hulpbehoevenden geveild worden. De partij die de laagste biedt, haalt de klus binnen. Zo wordt er nu al onder de richtprijs van 21 euro per uur geboden.

De thuiswerkdames zijn begonnen met een verenigde actie, om de gemeentes in Nederland duidelijk te maken hoe hun situatie is en dat ze door hun bezuinigen echt geen winst maken. Er ontstaan veel meer kosten door ongelukken ed. Volgens Teun van de Keuken, moet de onzin met veilingen worden afgeschaft en de race naar de bodem verdwijnen.