Jo
Foto van Eva Jinek

Wat de wetenschap kan leren van een vrouw die nooit pijn heeft

De Britse Jo Cameron heeft twee genmutaties die ervoor zorgen dat ze geen pijn heeft én altijd vrolijk is. The Guardian schrijft dat deze bijzondere ontdekking kan helpen bij het ontwikkelen van een behandeling tegen chronische pijn en depressie.

Jo
JoFoto: Peter Jolly/Rex/Shutterstock

De 71-jarige Jo Cameron liep al een aantal jaar mank. Dokters stuurden haar telkens weg, want pijn had ze niet. Toen er uiteindelijk toch een röntgenfoto van haar heup werd gemaakt, waren de dokters verbaasd. En niet een klein beetje ook. De heup van Jo bleek er slecht aan toe. Ze moest worden geopereerd.

Ze wist niet wat pijn was

Later werd er ook een ingreep gedaan aan haar handen, waarvan de gewrichten zwaar ontstoken waren. Een procedure die de dokter had beschreven als ‘zeer pijnlijk’, was voor Jo een fluitje van een cent. Ze had niet meer dan twee paracetamols nodig na de operatie. Want pijn had ze amper. Eigenlijk wist ze niet eens wat pijn was.

De dokters vonden haar situatie zo verwonderlijk dat ze wilden weten hoe het mogelijk was. Na onderzoek kwamen ze erachter dat Jo twee bijzondere genmutaties heeft: een mutatie die pijn en angst onderdrukt en een mutatie die vrolijke gevoelens en vergeetachtigheid stimuleert.

Die diagnose kwam als een verrassing, zegt Jo tegen The Guardian. "Eigenlijk vond ik het wel grappig." Veel gebeurtenissen uit het verleden kan ze nu beter plaatsen. Zo kreeg ze ooit een auto-ongeluk. De taxi waar Jo in zat belandde op de kop in de berm. Ze klom eruit en troostte de chauffeur. Maar gevoelens van angst had ze geen moment.

Het kan andere mensen helpen

Haar zoon voelt pijn ook minder goed. Hij brandt regelmatig zijn mond aan hete drank zoals koffie of thee maar heeft nooit pijnstillers nodig. Onderzoekers denken dat Jo de mutaties van haar (overleden) vader heeft geërfd, aangezien die niet bij haar moeder zijn gevonden. Volgens James Cox, een van de onderzoekers van University College Londen, kan de wetenschap veel van Jo leren over het bestrijden van pijn.

"Op het moment dat we begrijpen hoe deze genen precies werken, kunnen we die informatie gebruiken om een therapie te ontwikkelen", legt Cox uit. "We kunnen dan het effect van deze genen nabootsen bij patiënten met chronische pijn." Want die zijn er genoeg. Volgens de onderzoeker zijn er miljoenen mensen die dagelijkse moeten leven met pijn.

Laten we hopen de ontdekking van de ‘superkrachten’ van Jo helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen chronische pijn en depressie!

Bron: 
The Guardian