Foto: Unsplash
Foto van Eva Jinek

Waarom je seksleven gebaat is bij een gezonde dosis plandrift

Als je dacht dat de beste vrijpartijen spontaan gebeuren, zit je er toch echt naast. Volgens onderzoek blijkt namelijk dat seks er alleen maar beter en leuker van wordt als je het zorgvuldig plant. 3, 2, 1... agenda’s trekken maar!

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

One-night stands, spontane ochtendseks, nachten vol passie, of een avond vol voorspel die resulteert in een knallend potje vuurwerk tussen de lakens, het zijn allemaal termen die je aantreft in een gemiddeld kasteelromannetje.

Maar is het type spontane seks dat leidt tot verbluffende hoogtepunten niet meer iets uit films, boeken en je favoriete column, dan dat het ook écht voorkomt?

Planners hebben een beter seksleven

Voor mensen die al langer een relatie hebben misschien wel. Het zou voor veel mensen daarom helemaal geen gek idee zijn om seks wat vaker in te plannen. Volgens dit onderzoek dat werd gepubliceerd in The Journal of Sex Research zijn de mensen die seks bewust aan hun planning toevoegen namelijk meer tevreden over hun seksleven dan de mensen die dit niet doen.

Er deden ongeveer 1000 stellen mee aan het onderzoek waarvan de meeste hetero waren. Ze moesten vragen beantwoorden over hoe snel ze seksueel opgewonden raakten, of ze problemen ervaren rondom seks en hoe ze hun eigen persoonlijkheid zouden omschrijven in de slaapkamer.

Een punctuele partner doet beter zijn best

Eén van de meest opvallende resultaten was dat vrouwen wiens partner punctueel en toegewijd zijn, een veel voldaner seksleven hebben. “Mannen die toegewijd en zorgvuldig zijn, voelen een grotere behoefte om hun partner seksueel te bevredigen. En dat leidt uiteindelijk vaak tot betere seks voor beide partijen,” concluderen de onderzoekers.

“We wilden er vooral achter komen of sommige seksuele eigenschappen - dus in hoeverre je snel opgewonden raakt en of je veel durft in bed - meer of minder te maken hebben met een goed seksleven dan andere karaktereigenschappen zoals sympathie, extraversie en toewijding of zorgvuldigheid,” legt onderzoeker Julia Velten uit aan Quartzy.

Foto: Toa Heftiba, Unsplash
Foto: Toa Heftiba, Unsplash

En wat blijkt? Mensen die een sterke voorkeur hebben voor plannen slagen er vaker in hun partners te bevredigen dan mensen die deze voorkeur niet hebben. Hoe dat zit? Volgens Velten is dat omdat mensen die zorgvuldig zijn, vaak een hoge mate van zelfdiscipline hebben en zijn erg georganiseerd. En niet onbelangrijk: deze mensen willen graag presteren!

Leeftijd en relatieduur maakt niets uit

Een ander opvallend resultaat uit het onderzoek is het feit dat er géén aantoonbaar verband bestaat tussen de duur van je relatie en een bevredigend seksleven. “Je seksleven hoeft er dus helemaal niet op achteruit te gaan naarmate je ouder wordt of al heel lang samen bent,” zegt Velten. “Veel van de oudere koppels in het onderzoek waren nog steeds seksueel actief en behoorlijk tevreden met hun seksleven.”

Focus op de behoefte van de ander

Dus als je nou de neiging hebt om je seksuele avontuurtjes te plannen, hoef je je geen slechte vriend of vriendin te voelen. Want seks plannen doet niemand kwaad. Het zorgt er misschien zelfs voor dat jullie er allebei bewuster van worden en net iets meer moeite in het minnespel stelen.

Hoe pak je het aan?

Ook de Amerikaanse website Health maakt een pleidooi voor het plannen van seks. “Er bestaat een hardnekkige overtuiging dat seks altijd maar spontaan moet zijn,” zegt seks- en relatietherapeut Megan Fleming. “Maar als je een baan, gezin of gewoonweg een druk leven hebt, is spontane seks niet altijd een optie.”

Spontane seks is niet altijd een optie

Megan Fleming, seks- en relatietherapeut

Fleming adviseert haar cliënten dan ook om regelmatig ‘sexy time’ in te plannen. Maar de kans bestaat natuurlijk dat als puntje bij paaltje komt (no pun intended), je hoofdpijn hebt, net een super belangrijke presentatie voor moet bereiden of gewoon geen zin hebt. “Je kan jezelf natuurlijk niet dwingen om seksueel opgewonden te raken,” legt Fleming uit. “Maar het kan wel helpen om de ideale omstandigheden te creëren.”

Samen tijd doorbrengen

Zo kan het helpen om een dutje te doen voor de geplande seksafspraak. Lukt dat niet, zorg er dan alsnog voor dat je zo uitgerust mogelijk bent, of gebruik de tijd om samen op bed te liggen, een beetje te ontspannen en allebei je hoofd leeg te maken.

“Het kan ook helpen om van te voren iets te doen wat jullie allebei leuk vinden. Iets wat luchtig en leuk is,” zegt Fleming. Je kan bijvoorbeeld samen kokkerellen onder het genot van een goed glas wijn.

Van geplande seks komt....

Naast dat seks plannen dus best heel leuk kan zijn, is er nog een prettige bijkomstigheid. “Als je regelmatig een vrijpartij inplant, is de kans groot dat je ook vaker spontaan seks zult hebben,” zegt Fleming. “Als de laatste keer alweer een tijdje geleden is, kost het vaak meer energie om de erotische motor weer op te starten. Als het een vast agendapunt is, blijf je beter in de flow.”

Geen gek idee om af en toe de agenda erbij te pakken dus. Ben je benieuwd naar de artikelen van Quartzy en Health? Lees ze via de linkjes hieronder.

Bron: 
Quartzy
Bron: 
Health