Foto: Unsplash
Foto van Eva Jinek

Waarom een flink potje schelden soms fucking goed voor je is

Lukt iets niets? Dan mag je daar best om schelden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je veel misloopt als je dat niet doet.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Niemand wordt er blij van als mensen elkaar voor rotte vis uitmaken op Twitter. Toch? Nou, uit onderzoek is gebleken dat schelden eigenlijk best goed voor ons is. Dat schrijft in ieder geval Emma Byrne, auteur van het boek ‘Swearing Is Good for You: The Amazing Science of Bad Language’.

Iedereen kan schelden

De Britse onderzoeker legt in dit boek uit dat schelden ‘sociaal en emotioneel essentieel’ is en dat het een fundamenteel onderdeel van de menselijke expressie is. Zo kunnen zelfs mensen met een neurologische aandoening waardoor ze niet meer normaal kunnen praten, vaak wel schelden.

Schelden is bovendien de perfecte emotionele uitlaatklep en kan wonderen doen voor productiviteit. Byrne schrijft dan ook dat ze hoopt dat we “schelden het respect geven dat het fucking verdient.”

Deze onderzoeken tonen ook aan dat schelden goed is

Byrne staat niet alleen in dit standpunt. De afgelopen jaren verschenen er steeds meer onderzoeken die suggereren dat vloeken direct te linken is aan intelligentie, authenticiteit en een hogere pijngrens

Schelden leidt tot betere vriendschappen (ook op werk)

Maar wat zo interessant is aan Byrnes boek, is dat ze uitlegt hoe vloeken kan leiden tot betere vriendschappen. Ja, je leest het goed: een lekker potje schelden kan zorgen voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid. Bovendien word je aardiger gevonden als je af en toe scheldt, legt Byrne uit.

Gordon Ramsey had gelijk

Ook op de werkvloer kan dit heel positief uitpakken. “Van de fabrieksvloer tot het theater, onderzoeken hebben laten zien dat teams waarin af en toe wordt gescholden, effectiever samen werken, productiever zijn én zich meer een team voelen dan op plekken waar dat niet gebeurt.” Wie had dat gedacht? Had Gordon Ramsay toch al die jaren gelijk.

Een teken van vertrouwen

Hoe komt dat? Volgens Byrne ligt het aan het feit dat schelden nog steeds een beetje taboe is. Je durft het alleen te doen in een vertrouwde omgeving. Op een rare manier laat vloeken in het bijzijn van je collega’s dus zien dat je ze vertrouwt.

Makkelijke manier om je gevoelens te delen

Maar wacht nog heel even voor je je collega he-le-maal verrot gaat schelden. Want er zit namelijk een addertje onder het gras. Vloeken is alleen effectief als je het echt meent. Het moet je authentieke gevoel weerspiegelen en versterken. “Schelden alleen omdat het kan, komt heel nep over,” schrijft Byrne.

Nou, weten we dat ook weer. Ben je benieuwd geworden? Hieronder lees je meer in dit artikel van The Cut.

Bron: 
The Cut