Foto: Getty
Foto van Eva Jinek

Waarom de geluksmeter van vrouwen pas vanaf hun 85ste piekt

Vrouwen opgelet! Uit nieuw onderzoek blijkt dat je na je 85ste pas écht gelukkig wordt! Psychiater Kate Lovett legt de opvallende conclusie uit in The Times.

Foto: Getty
Foto: Getty

Volgens dit Britse onderzoek van de National Health Service (NHS) zijn vrouwen voor het grootste deel van hun leven minder gelukkig dan mannen. Nou denk je misschien: potverdikkie, trekken vrouwen alwéér aan het kortste eind!? Ja, maar dat verandert wanneer mannen en vrouwen tussen de 80 en 90 jaar zijn. Dan halen vrouwen mannen in op de geluksmeter.

Jong en ongelukkig

In Groot-Brittannië zijn achtduizend mensen geïnterviewd aan de hand van twaalf vragen over geluk, depressie, angst, slaap en zelfvertrouwen. Degenen die meer dan vier punten scoorden, kampen volgens de onderzoekers met mentale problemen. Dit kunnen mensen zijn die zich constant ongelukkig, verveeld of minderwaardig voelen. De aan- of afwezigheid van mentale problemen wordt voor dit onderzoek als leidraad genomen voor de mate van geluk.

En de resultaten liegen er niet om! Vooral in de leeftijdsgroep van 16 tot 24 jaar geeft 28% van de vrouwen aan dat ze problemen hebben op het gebied van hun mentale gezondheid. Voor mannen in deze leeftijdsgroep ligt het percentage op 16%. Je kunt dus wel zeggen dat mannen in deze leeftijdscategorie een stuk gelukkiger zijn dan vrouwen.

Huishouden en zorgtaken zijn schuldig

Tussen de 25 en 34 jaar is de mentale gezondheid weer ongeveer gelijk tussen beide geslachten. Maar daarna gaat het weer bergafwaarts voor vrouwen. Volgens psychiater Kate Lovett zijn vrouwen in de fase na hun 34e ongelukkig omdat “ze waarschijnlijk de lasten dragen van het huishouden en de nodige zorgtaken.” Daarom zal het geluk van vrouwen waarschijnlijk weer toenemen na hun 65ste, als ze geen zorg meer hoeven te dragen voor kinderen of voor ouders die nog leven.

Foto: Getty
Foto: Getty

Het wordt nóg beter

Dus ben je een vrouw en zit je in een dip? Je hoeft maar een paar TIENTALLEN jaren te wachten, dan komt alles goed. Erg bemoedigend dit.  Maar he, misschien beurt dit je op: het geluksgevoel blijft  bij vrouwen vanaf hun 65e alleen maar stijgen en vanaf 85 jaar worden vrouwen zo mogelijk nóg gelukkiger. Hoewel mannen er over de hele linie beter vanaf komen op de geluk-graadmeter van het NHS stijgt het percentage van mentale problemen bij mannen juist naarmate ze ouder worden. We lossen elkaar zo wel lekker af.

Alleen zijn

Misschien vraag je je af waar dit verschil vandaan komt. Lovett geeft de volgende verklaring: “Mannen die single, weduwe of gescheiden zijn, zijn over het algemeen meer vatbaar voor depressie dan vrouwen.” En nou juist dat ‘alleen zijn’ komt vaker voor bij mannen en vrouwen van hogere leeftijd (vanaf hun 80ste) dan bij mensen in een jongere leeftijdscategorie.

De conclusie? Volgens Lovett laat het NHS-onderzoek zien dat vrouwen eerder een depressie ontwikkelen wanneer ze getrouwd zijn, terwijl dit voor mannen dus precies andersom geldt. En dat is toch behoorlijk opmerkelijk dunkt ons.

Wij hopen dat de stijgende lijn in de toekomst wat vroeger begint bij vrouwen. Zonder dat het ten koste gaat van het geluk van mannen natuurlijk! En hoe zorgen we ervoor dat vrouwen - net als mannen - ook gelukkig zijn als ze getrouwd zijn?

Ben je benieuwd naar het hele artikel van The Times? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
The Times