Je uiterlijk en persoonlijkheid gaan hand in hand, zo blijkt
Foto van Eva Jinek

Je uiterlijk en persoonlijkheid gaan hand in hand, zo blijkt

We proberen vaak ons uiterlijk los te zien van wie we écht zijn. Maar volgens BBC heeft je fysieke voorkomen wel degelijk invloed op je persoonlijkheid. En zelfs op je politieke voorkeur.

Je uiterlijk en persoonlijkheid gaan hand in hand, zo blijkt
Je uiterlijk en persoonlijkheid gaan hand in hand, zo blijktJaob Owens, Unsplash

De kostschool waar BBC-journalist Christian Jarrett in de jaren 90 zijn dagen doorbracht, is volgens hem het perfect voorbeeld om Darwin’s ‘survival of the fittest’ theorie aan te spiegelen. Zet vijftig jongens bij elkaar in een huis, en voor je het weet ontvouwen er talloze overlevingsstrategieën voor je neus. Manieren om goed voor de dag te komen bij de andere jongens, geen prooi te worden van pesterijen en je leven op kostschool zo aangenaam mogelijk te maken. 

De één is misschien goed in knikkeren, de slimmerik laat zijn huiswerk overschrijven en Jarrett verkocht tweedehands batterijen aan zijn klasgenoten (die waren blijkbaar erg in trek). Maar één van de belangrijkste factoren die je populariteit bepaalde, was toch wel je uiterlijk. “De bovengemiddeld grote jongens hoefden zich alleen al vanwege hun maat weinig zorgen te maken om pesterijen”, aldus Jarrett.

Maar naast een imposante lengte of breedte hadden jongens iets ‘cools’ over zich heen. Ze waren zelfverzekerd, extravert en assertief. Volgens Jarrett allemaal eigenschappen die goed passen bij een imposant uiterlijk. Dat roept de vraag op: Is de relatie tussen lichaam en persoonlijkheid puur willekeurig? Of vloeit het een voort uit het ander?

Hand in hand

Volgens de ‘facultative personality calibration’ theorie is er geen sprake van toeval en hebben ons innerlijk en uiterlijk wel degelijk wat met elkaar te maken. “Onze persoonlijkheden ontwikkelen zich op een manier die het beste past bij genetische eigenschappen zoals lengte, kracht, en aantrekkelijkheid”, aldus BBC.

Wat betekent dat in de praktijk? Volgens Jarrett heeft ons uiterlijk niet alleen invloed op onze karaktereigenschappen maar beïnvloedt het ook onze zoektocht naar een partner en zelfs onze politieke ideeën. 

Sterke mannen vaker extravert

Neem extraversie, een Duits onderzoek concludeerde dat mannen die fysiek sterker zijn en een ‘macho’ lichaam hebben, over het algemeen extraverter zijn. 

mannen die fysiek sterker zijn en een ‘macho’ lichaam hebben, zijn vaak extraverter
mannen die fysiek sterker zijn en een ‘macho’ lichaam hebben, zijn vaak extraverterKevin Grieve, Unsplash

Ander onderzoek wijst uit dat fysiek sterke mannen doorgaans meer agressie tonen en juist minder neurotisch zijn. Volgens BBC is de conclusie logisch, zeker wanneer je bedenkt dat als je klein en niet zo sterk bent, je meer op je hoede moet zijn voor je omgeving dan wanneer je lichaam kan concurreren met dat van the Hulk. 

Niet sterk, maar aantrekkelijk

Bij het vrouwelijke geslacht is geen verband geconstateerd tussen fysieke kracht en persoonlijkheid. Maar een onderzoek naar ‘aantrekkelijkheid’ en persoonlijkheid laat wel een verband zien. “Een hogere mate van aantrekkelijkheid gaat hand in hand met een extraverte persoonlijkheid”, schrijft BBC. 

Volgens onderzoekers bestaat er dus wel degelijk een relatie tussen persoonlijkheid en uiterlijk. Maar hoe ver gaat dit verband? 

Zelfs de manier waarop je date kan beïnvloed worden door je uiterlijk. “Dit zou wel eens een strategisch mechanisme kunnen zijn”, volgens de onderzoekers van Loyola Marymoun University. Fysiek sterke mannen geven vaker aan dat seks zonder liefde ‘ok’ is. Zij zeggen makkelijk seks met iemand te kunnen hebben zonder die persoon goed te kennen. Die theorie heeft ook Darwiniaans tintje, aangezien onze mannelijke voorouders, vooral de fysiek sterke en aantrekkelijke, meer succes hadden met voortplanten als ze vaak seks hadden en dan vooral met veel verschillende partners.

Fysiek sterke mannen vinden dat seks zonder liefde ‘ok’ is
Fysiek sterke mannen vinden dat seks zonder liefde ‘ok’ isBecca Tapert, Unsplash

Dat grote sterke mannen nu nog steeds meer seks hebben, met veel verschillende partners, zou zomaar een overblijfsel kunnen zijn van hun jagende voorouders, zo stellen de onderzoekers. 

Socialisme, liever niet

Maar het houdt niet op bij bedpartners, ook onze politieke voorkeur kan beïnvloed worden door hoe we eruitzien. Sterke en meer gespierde mannen lijken eerder geneigd om tegen politieke gelijkheid en socialisme te zijn. Van oudsher hebben ze tenslotte minder baat bij een systeem van gelijkheid. Survival of the fittest komt deze mensen beter van pas.

We zijn vaak geneigd om te denken dat onze persoonlijkheid bepaald wordt door ons eigen morele kompas, dat het een intrinsieke motivatie is of een uniek onderdeel waar we zelf de baas over zijn. Maar als we deze onderzoeken moeten geloven, ligt er toch een stuk meer vastgelegd in onze genen. Zo hebben we toch meer weg van het dierenrijk dan we dachten, besluit BBC

Bron: 
BBC