Eten
Foto van Eva Jinek

Het wetenschappelijke bewijs voor je ontembare eetdrang rondom je ongesteldheid

Dat je rond je ongesteldheid de ene zak chips na de andere wilt opentrekken, ligt niet aan jou. Eindelijk heeft de wetenschap bewezen dat het door je cyclus komt. The Lily legt uit hoe dat zit.

Eten
Het wetenschappelijke bewijs voor je ontembare eetdrang rondom je ongesteldheidUnsplash

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het blijkt van alles te maken te hebben met je hormoonhuishouding. Halverwege je maandelijkse cyclus vindt de eisprong plaats. Vanaf dat moment bevindt je cyclus zich in de zogenoemde ‘luteale fase’. Dat is het moment wanneer bij de meeste vrouwen de hormoonhuishouding op hol staat. Voor sommigen is dit ook het punt waarbij de voedselbehoefte verandert. 

Happy cravings

Kort gezegd heeft je lichaam op dat moment meer behoefte aan koolhydraten. Het ligt dus niet aan jou dat je taartjes, chocolade repen en chips opzoekt. Je lichaam vraagt er om. Vervolgens word je beloond met het geluksstofje serotonine als je de koolhydraten naar binnen hebt gewerkt.

Hoewel het natuurlijk super lekker is om aan deze vraag van je lichaam toe te geven - en geloof ons, dat doen wij zeker ook - komen de onderzoekers toch nog met wat tips om de eetdrang een beetje in te perken (mocht je er last van hebben). 

Melk is goed voor elk

Zo zal voldoende calcium je serotonine niveau op peil houden. En wanneer je lichaam de serotonine-huishouding onder controle heeft, zul je minder verlangen naar koolhydraten. Want je lichaam heeft dan geen enkele reden om te vragen om een versnelde serotonine aanmaak (wat het resultaat is van die koolhydraten). Dus klop vooral lekker die melk op voor je cappuccino en gooi nog een extra dot kwart bij je muesli.

Wanneer volgende keer de maandelijkse drang naar zoetigheid aanbreekt, weet dan dus: je bent niet de enige! Alle veranderingen in het lichaam zorgen nu eenmaal voor opvallende of zelfs ongewone behoeftes. En daaraan toegeven, dat hoeft ook helemaal zo slecht te zijn.

Bron: 
The Lily