Foto: Jeremy Paige via Unsplash
Foto van Eva Jinek

Geld maakt gelukkig! Tenminste, als je het hieraan uitgeeft

Dit recente onderzoek over geld en geluk verbluft wetenschappers. Want daaruit blijkt dat geld wel degelijk gelukkig maakt. Tenminste, als je het besteedt aan het besparen van tijd.

Foto: Jeremy Paige via Unsplash
Foto: Jeremy Paige via Unsplash

Stel je voor: je hebt 40 euro te besteden. Waar geef je het dan aan uit? Een nieuw blousje of een schoonmaakster? Die vraag stelden de onderzoekers en checkten vervolgens welke keuze mensen gelukkiger maakte. Ze wilden voor eens en voor altijd weten: maakt geld nou gelukkig of niet?

Slimmer je geld uitgeven

The Washington Post publiceerde het resultaat uit het onderzoek. En wat blijkt? Geld kan je wel degelijk gelukkiger maken. Tenminste, als je het besteedt aan dingen die meer vrije tijd opleveren. Je hebt dus niet méér geld nodig om gelukkiger te worden, je moet het gewoon anders besteden. Geweldig nieuws, toch?

Foto: Freddie Collins via Unsplash
Foto: Freddie Collins via Unsplash

Zo gingen ze te werk

De onderzoekers gaven aan de deelnemers van het onderzoek twee keer 40 euro voor het weekend. Het eerste weekend mochten ze het besteden aan iets materieels, het tweede weekend moesten ze het uitgeven aan iets wat hen tijd zou besparen. En ja hoor, tijdens het weekend waarin ze tijd voor zichzelf kochten, ervaarden ze een sterker geluksgevoel en minder stress.

Laat je boodschappen thuis bezorgen, of neem een werkster

Het geldt voor iedereen

Het mooie van dit onderzoeksresultaat is dat het mensen uit alle lagen van de bevolking er baat bij hebben. Want er zijn zat dingen waarmee je ‘tijd koopt’. Voor een klein bedrag, zoals het laten thuisbezorgen van je boodschappen, of iets meer zoals het nemen van een werkster. Al komt ze maar eens in de maand, het geeft je wel maandelijks een geluksmomentje!

Een stuk gelukkiger

De tijd die je ervoor terug krijgt, kun je besteden door dierbaren op te zoeken, uit te rusten of gewoon lekker te doen waar je zelf zin in hebt. En daar wordt je een stuk gelukkiger van dan van een nieuw blousje in de kast.

Bron: 
The Washington Post