Illustratie: Hannah Vischer
Foto van Eva Jinek

“De wereld is gebaat bij een beetje minder empathie, niet meer”

Althans, dat beweert psycholoog en Yale-professor Paul Bloom. Minder empathie? Voelt raar hè? Want in eerste instantie zijn we geneigd om het bezitten van empathie te zien als een bewonderenswaardige eigenschap.

Illustratie: Hannah Vischer
Illustratie: Hannah Vischer

Kortetermijngevolgen

Want je écht in kunnen leven in de problemen en gevoelens van een ander menselijk wezen, dat is toch het mooiste wat er is? Niet is minder waar, vertelt Paul Bloom in een verhelderend interview met Jeroen Pen van Brandpunt +.

Paul Bloom, die net een boek uitgebracht heeft over empathie, omschrijft empathie als “putting yourself in someone else’s shoes”. Dus je kunnen inleven in de gevoelens van een ander mens. Dit zorgt volgens hem wel voor compassie, maar ook dat mensen alleen nadenken over kortetermijngevolgen en de lange termijn compleet vergeten. “Daarom slaat zo’n tragisch aangespoeld kind van een vluchteling zo aan. Het lijden van één iemand doet ons meer dan het lijden van hele volksstammen, of het lijden van de hele planeet”, aldus de psycholoog.

Bevooroordeeld

Daarnaast is empathie ook nog eens ongelofelijk bevooroordeeld. “Empathie zou in theorie een goede stok achter de deur kunnen zijn om eindelijk eens iemand te helpen en iets goeds te doen. Alleen, zo werkt de praktijk niet. Uit onderzoek blijkt dat we meer empathie voelen voor mensen in onze eigen sociale groep: mensen die op ons lijken, mensen die erg knap zijn, of jonge kinderen,” vertelt de professor.

Onze empathie is ontzettend bevooroordeeld

Professor Paul Bloom, psychologie Yale Universiteit

Empathie zou dus wel eens de reden kunnen zijn dat er zoveel geschreven wordt over de aanslagen op een kerstmarkt in Berlijn, maar het naar verhouding nog best stil blijft over de aanslagen in Istanbul met Oud en Nieuw. Dit artikel geeft je een andere kijk op het begrip empathie en behandelt daarnaast terloops de grootste thema’s van dit moment: Trump, het milieu, racisme, noem maar op. Echt een aanrader voor de zondagmiddag!

Bron: 
Brandpunt+/Jeroen Pen

Illustratie: Hannah Vischer