De vrouwelijke anatomie
Foto van Eva Jinek

De anatomie van het vrouwenlichaam is onvoldoende bekend, vindt deze schrijver

Misschien heb je hem voorbij zien komen afgelopen weekend: een foto van de vrouwelijke anatomie, compleet met melkklieren en al. Veel mensen reageerden stomverbaasd. Volgens deze schrijver het levende bewijs dat we nog veel te veel op de mannelijke variant focussen.

De vrouwelijke anatomie
De vrouwelijke anatomieGetty Images

Een rode spiermassa, een stel pezen en een hele hoop melkklieren. Dat is te zien op de foto die deze week op internet circuleerde. "Ik realiseer me net dat ik nog nooit een foto van een vrouwelijke spiermassa heb gezien", tweet een onbekende twitteraar genaamd @lemonadead, met daarbij een foto van de vrouwelijke anatomie. Al snel gaat de tweet viral met bijna 50 duizend retweets. Sommige twitteraars reageren dat ze geen borsten meer willen hebben, terwijl anderen schrijven: "Het lijkt wel kunst!".

Tweet van onbekende twitteraar
Tweet van onbekende twitteraarTwitter

Jill Filipovic, schrijfster van het boek ‘The H-Spot: The Feminist Pursuit of Happiness’ en journalist bij The Guardian, verbaast zich dat zo weinig mensen - waaronder zijzelf - dit plaatje nog nooit hebben gezien. "Pas toen een tweet viral ging, zag men dat niet alle lichamen mannelijke lichamen zijn", schrijft ze in een opiniestuk. "Maar dat komt niet alleen door onze eigen onwetendheid. Bij medisch en wetenschappelijk onderwijs, research en zelfs behandelingen wordt er standaard gekeken naar het mannelijk lichaam."

De man domineert de biologieboeken
Denk maar eens terug aan het skelet uit je biologieboek, vaak ernaast afgebeeld in zenuwen-en spierenvarianten. Zonder de huid en een gezicht is het moeilijk te zien naar wat voor persoon je eigenlijk kijkt. "Je kijkt vrijwel altijd naar een man", zegt Filipovic. Want ook zonder het zien van de melkklieren, kan er aan de bouw en spiermassa worden afgelezen dat het meestal om een man gaat. Een gevolg hiervan is dat we volgens Filipovic een standaard neerzetten, die maar voor de helft van de wereldbevolking geldt. En dus worden vrouwenlichamen volgens de schrijver automatisch als 'abnormaal' gezien.

Het volgen van deze mannelijke standaard gaat verder terug dan alleen je biologieles, beargumenteert Filipovic. Het betekent namelijk dat medicijnen en de dosering ervan de afgelopen eeuw voornamelijk werden getest op mannen. Dit terwijl vrouwen andere fysieke kenmerken hebben, en een andere dosis hormonen belichamen dan mannen.

Door uit te gaan van het mannelijke lichaam, concludeert Filipovic, houden we een systeem in stand waarin mannen domineren: ook in politieke, economische en publieke gradaties. "Het lijkt misschien overdreven om te zeggen dat we deze melkklieren niet hebben gezien, om dezelfde reden dat we nog nooit een vrouwelijke president hebben gezien", schrijft ze. "Maar dat is het niet. Als één geslacht altijd de norm is geweest, komt de andere automatisch op de tweede plek."

Benieuwd naar het volledige opiniestuk van The Guardian? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
The Guardian