Anoek Hofkens
Anoek Hofkens
Contributor

Eva loopt mee met de Klimaatmars in Chicago

In Amsterdam, New York en vele andere grote steden liepen duizenden mensen afgelopen zaterdag de Klimaatmars van People's Climate Movement. Eva liep mee in die van Chicago.

Foto: Remco Bikkers
Foto: Remco Bikkers

Eva gaat mee met Anne, een moeder van twee kleine kinderen uit een chique surburb van Chicago. Zij had eigenlijk nooit iets met politiek, maar sinds Donald Trump president is, zet ze zich actief in voor zaken waar zij in gelooft. Het aanpakken van klimaatverandering is er daar één van.

Ze loopt mee omdat ze meer bewustwording wil creëren over het feit dat we wél iets moeten aan de opwarming van de aarde. “Je samenleving verander je zelf”, zegt Anne. Daarom loopt ze mee. Wij vragen ook anderen waarom zij er zijn.

Robyn Talor (25), uit Michigan

“Ik had nooit gedacht dat ik ooit in zo’n mars zou lopen, maar ik heb het gevoel dat ik geen keus heb. Ik maak me zorgen over de toekomst. Als we de aarde blijven vervuilen zoals we nu doen, zie ik niet hoe mensen en dieren hier nog kunnen leven. Of mee lopen zin heeft weet ik niet, maar ik moet gewoon iets doen.”

Verne Peterson (61), uit Chicago

“Sinds Trump president is, slaap ik niet goed. Daarom ben ik hier. Het is zo’n belachelijk figuur. Totaal ongekwalificeerd als president. Stephen Colbert laat dat ook goed zien in The Late Show. Op een grappige manier maakt hij mensen er bewust van wat Trump allemaal doet. Uiteindelijk zal iedereen wel inzien dat hij totaal ongeschikt is. Zo’n mars kan daarbij helpen.”

Amy Dickens (23), uit Chicago

“Ik studeer om milieudeskundige te worden en ik vind dat je moet vechten voor datgene waar je in gelooft. Hopelijk bereiken we met deze mars mensen die niet in klimaatverandering geloven. Want het is er dus wél. En we moeten iets doen. Protesteren deed ik altijd al, maar Trump geeft er wel meer gelegenheid voor. Ik zie het aantal mensen tijdens protestmarsen stijgen, dat zet hij in gang.”

Voor het tweede deel van De Verenigde Staten van Eva volgt Eva het leven van zes Amerikanen. Hoe verandert hun leven in het tijdperk van Trump? In de rubriek Waar is Eva kun je alvast meekijken tijdens de opnames.