Foto van Eva Jinek

Woede en onmacht, dat voelen de Groningse slachtoffers van de aardbevingen

Woede en onmacht, dat is wat de vele duizenden Groningers voelen die slachtoffer zijn van de aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning van de NAM. Annemarie Heite en Albert Ubels strijden al jaren om gehoord te worden.  Over hun strijd werd de documentaire 'De Stille Beving' gemaakt.  Twee jaar lang filmden camera’s dag en nacht hoe hun eeuwenoude boerderij langzaam ten onder ging aan de schade van de aardbevingen.

Still from video

Albert: ''Je kunt 55 rapporten schrijven, maar één zo’n film van binnenuit zegt veel meer.'' In de aangrijpende film zit bijvoorbeeld een scene in de keuken van hun buren. Deze oudere mensen, waarvan de man een zware hartpatiënt, leiden zwaar onder het feit dat ze helemaal niet gekend worden in hun ellende. Niemand helpt, niemand luistert. Het niveau van de maatschappij kun je volgens Annemarie aflezen aan de manier waarop je met de meest kwetsbare mensen omgaat. ''De burgemeester, van een gemeenschap van 10 duizend inwoners is niet eens een keer komen koffie drinken. Niemand keek naar deze mensen om.''

Het is volgens Annemarie de bijl aan de wortel van onze democratie. ''Als je het vertrouwen verliest in de overheid, verlies je het vertrouwen in de rechtsstaat en dat is ingrijpend. Ik zal weer een huis hebben, maar het gevoel dat de overheid ons volledig in de steek gelaten heeft, zal ik nooit meer kwijtraken."

Bekijk hier de documentaire: De Stille Beving