Patricia Paay
Foto van Eva Jinek

Patricia Paay: "Ik ben kapot en leef in een nachtmerrie"

Patricia Paay is al ruim een week lang het gesprek van de dag, nadat bekend werd dat zij gechanteerd werd met het openbaar maken van een sekstape die aangeboden werd bij verschillende media. Afgelopen donderdag verscheen het filmpje dan toch online, waarna Patricia Paay onderdook. Patricia Paay doet eenmalig haar volledige verhaal. "Ik zit hier om te laten zien wat zoiets teweegbrengt." 

Still from video

Ik voel me verschrikkelijk

Patricia Paay leeft in een nachtmerrie: "Ik voel me verschrikkelijk. Die lui hebben geen idee wat ze teweegbrengen. Ik heb een vader, een moeder, een dochter en gelukkig sinds kort ook een lieve man die hierdoor geschaad worden. Ook is alles wat ik in vijftig jaar showbizz heb opgebouwd nu in één klap weg. Met dit verhaal ga ik nu dus de geschiedenis in. Ik snap heel goed dat jonge meisjes die op een zelfde manier vernederd of misbruikt worden denken ik wil dood. Dat dacht ik ook.''

Anonieme melder

Haar management vertelde dat er iets speelde. Dat ze al een tijdje in een negatief daglicht werd gesteld door een anonieme melder met zaken uit haar privéleven die doorgemaild werden naar RTL-Boulevard en andere showbizzprogramma’s. Uit die informatie kon opgemaakt worden dat iemand toegang had tot haar privésfeer. Toch duurde het een tijdje voordat ze geloofde dat iemand het echt op haar gemunt had.

Filmpje gemaakt in 'gekke bui'

Patricia vertelt dat het filmpje een tijdje geleden gemaakt is, en dat ze wist van de opname. "Iedereen heeft wel eens een gekke bui." Het was eenmalig en ja, inderdaad had ze beter moeten weten, maar het gebeurde in de beslotenheid van haar eigen huis. Dat moet toch kunnen? Ze verwachtten echt niet dat zoiets op social media gedeeld zou worden. Wie het gedaan heeft, daar Patricia wel een vermoeden van. Meer dan een vermoeden eigenlijk. Of het te maken heeft met een ex-zakenpartner waarmee zij in een civiele procedure verwikkeld is? Patricia denkt van wel maar wil er niet teveel op ingaan. Vrijdag is er aangifte tegen die persoon gedaan. Dinsdag 14 februari zijn er aanvullende aangiften gedaan tegen de Telegraaf Media Groep waar Dumpert en GeenStijl toe behoren. De online plekken waar het filmpje online is gezet.

 

Gerommeld met telefoon

Toen Patricia gechanteerd werd met het filmpje heeft ze meteen Johan van den Heuvel en Peter R. de Vries ingeschakeld om haar te ondersteunen. Om te checken of de dingen die gebeuren met de politie goed gaan. Dat was verstandig want volgens Peter R de Vries zijn er niet voldoende vragen gesteld door de politie. De mensen op het bureau lijken wel te weinig verstand van zaken te hebben. Patricia vertelt dat ze alles wilde inleveren. Ook haar telefoontje. “...want er is gerommeld met mijn telefoon, mijn telefoon lijkt gehackt. De politie zegt alleen neem een andere simkaart. Dat kan toch niet waar zijn."

Teleurgesteld in politie

Haar advocaat Johan Langelaar is teleurgesteld in de houding van de politie tot nu toe. Hij vertelt dat ze nogal terughoudend waren toen hij belde vandaag. Langelaar werd niet teruggebeld. Beetje op een zijspoor gezet. Uiteindelijk werd hem verteld dat men 'bezig is om een team te vormen'. Maar snelheid is in dit soort zaken heel erg belangrijk. Verder vertelt de advocaat dat hij een hele hoge schadevergoeding van een paar ton wil eisen. Zodat dit soort misdrijven serieus genomen gaat worden, dat er een kentering komt, dat er mogelijk een afschrikwekkende werking vanuit gaat. Daarnaast is er er natuurlijk sprake van schade op behoorlijk veel vlakken. Psychologische maar ook op haar carrière. Patricia Paay : "Ik had twee aanbiedingen, die zijn nu teruggetrokken."

Patricia vertelt dat ze zich zal gaan inzetten voor slachtoffers van dit soort misdrijven. “Dit mag nooit meer gebeuren in Nederland. Dat wordt mijn strijd.”