Foto: ANP
Foto van Eva Jinek

Na 8 jaar onschuldig vast te zitten, vertelt Poch eindelijk zelf zijn verhaal

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch zat 8 jaar lang onschuldig vast in Argentinië. Vanavond vertelt hij voor het eerst zijn verhaal bij Jinek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Voor het eerst in acht jaar vierde Poch kerst thuis met zijn vrouw Grethe, dochters Mariana en Alejandra, zoon Andy en kleinkinderen. Sinds zijn terugkeer naar Nederland probeert hij zijn leven weer op te pakken.

Jarenlang leefde de familie met de verwoestende spanning van een levenslange straf boven het hoofd van Poch. Nu zal hij voor het eerst zijn verhaal vertellen bij Jinek.

Het grote misverstand

Poch zou in 2003 tijdens een etentje op Bali met zijn collega-piloten hebben gesproken over zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten. Eén van zijn collega’s deed daar twee jaar later melding van bij zijn leidinggevende, die vervolgens aangifte deed bij Justitie. De zaak werd in 2008 overgedragen aan Argentinië.

Verdacht van 30 doden

Op verzoek van Argentinië werd Poch op 22 september 2009 gearresteerd op het Vliegveld van Valencia. De arrestatie was het begin van een lang en slepend proces, waarbij Poch verdacht werd van dertig doden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Na acht jaar in de gevangenis gezeten te hebben werd Poch afgelopen 29 november vrijgesproken door drie rechters, unaniem. Het vonnis luidde: Poch was niet betrokken bij de dodenvluchten in Argentinië ten tijde van het militaire regime (1976-1983).

Het advocatenechtpaar Geert-Jan en Carry Knoops stond Poch jarenlang belangeloos bij. Zij zullen vanavond aanwezig zijn om de juridische kant uit te leggen en het vervolg van de zaak te bespreken.

Het interview met Julio Poch en familie bij is vanavond te zien bij Jinek om 23.00 uur op NPO 1.