Camera's houden twee mensen in de gaten die over straat lopen.
Foto van Eva Jinek

Je privacy wordt online beter beschermd, hoera! Nu graag ook offline, please

Hoe privé is jouw gezicht? Misschien een rare vraag, maar door de ontwikkelingen in de technologie van gezichtsherkenning hartstikke relevant. De Groene Amsterdammer legt uit waarom we moeten gaan nadenken over onze offline privacy, want die ligt letterlijk op straat.

Camera's houden twee mensen in de gaten die over straat lopen.
Gezichtsherkenning is de toekomst, en kan verregaande gevolgen hebben.Unsplash

“Via deze mail willen wij je graag informeren dat wij onze Privacyverklaring hebben bijgewerkt met het oog op de nieuwe Europese privacywetgeving.” Krijg je dit soort mails de laatste dagen ook in je mailbox? Dat komt door de nieuwe Europese privacywetgeving die is aangenomen. Die zorgt ervoor dat alle bedrijven voortaan eerst nadrukkelijk toestemming van je moeten krijgen voordat ze ook maar iets met je gegevens mogen doen.

Je hebt geen keus

En dat is mooi! Want daarmee wordt je privacy online weer net iets beter bewaakt. Maar hoe zit dat  eigenlijk offline? We zijn er alweer bijna aan gewend om bij de paspoortcontrole op Schiphol in een camera te kijken die een gezichtsscan van ons maakt, en ook bij sommige voetbalstadions worden fans gescreend voordat ze naar binnen mogen. De meeste van ons accepteren dat, ook gewoon omdat je geen andere keus hebt als je je vliegtuig wil halen of de wedstrijd wil zien.

Een bewakingscamera die op een muur bevestigd is.
Volgens sommige wetenschappers kun je aan een gezicht aflezen hoe slim iemand is.Unsplash

En we hebben in Nederland misschien niet eens goed door wat de gezichtsscans allemaal voor ons kunnen gaan veranderen in de offline wereld. In China is het nu al heel populair om met een selfie je boodschappen te betalen. Super handig natuurlijk, als je straks overal kunt inchecken en betalen met een scan van je gezicht die is gekoppeld aan je bankrekening. Want dan hoef je nooit meer aan je portemonnee te denken! Maar aan dit soort nieuwe technologische ontwikkelingen zitten ook nadelen.

Gedragseconoom Alesandro Acquisti liet in 2011 al zien dat het mogelijk is om het burgerservicenummer van een willekeurige persoon op straat te achterhalen. Hij maakte met de camera op zijn smartphone een foto van een voorbijganger en door deze door verschillende databases te halen, had hij hem zo gevonden.

En als je denkt dat je gezicht niks te verbergen heeft, think again. Want je gezicht zegt meer over wie jij bent dan je denkt. De Groene laat weten dat volgens sommige wetenschappers je aan een gezicht kunt aflezen hoe slim je bent, wat je politieke voorkeur is en wat je seksuele geaardheid is. Heel interessant, maar wat als die informatie in verkeerde handen valt?

Het einde van de anonimiteit

Stel, je woont in een dictatuur en met gezichtsherkenning wordt er van jouw gezicht afgelezen dat je het niet helemaal eens bent met het regime. Dan beland je in de gevangenis. Wat er in je hoofd afspeelt is op deze manier niet langer een privé-zaak en kan levensgevaarlijke gevolgen hebben.

Een beveiligingscamera
We genieten we nu nog een redelijke mate van anonimiteit, maar voor hoe lang nog?Unsplash

Hoewel de technologie zich in razendsnel tempo doorontwikkelt loopt de wetgeving nog achter. Want mag iedereen op straat jouw gezicht filmen? Of is die beschermd? Biometrie-expert Max Snijder waarschuwde in in een rapport van het Rathenau Instituut uit 2015 voor de gevolgen van het gebrek aan wetgeving op dit gebied. “Als we zo doorgaan, dreigt het recht op anonimiteit helemaal te verdwijnen,” vertelt hij.

Je wordt bekeken

Als we door de stad lopen, genieten we nu nog een redelijke mate van anonimiteit. Want je mag in Nederland niet zonder goede reden gevraagd worden om jezelf te identificeren, alleen als je ergens van verdacht wordt. Maar dankzij gezichtsscans zou de overheid jou kunnen identificeren zonder dat je dat in de gaten hebt. Bijvoorbeeld via beveiligingscamera’s waar de stad vol mee hangt. Straks wordt je geïdentificeerd en misschien wel ergens van verdacht, allemaal op basis van een scan en een algoritme. En dan moet jij het tegendeel maar zien te bewijzen.

Veel stof tot nadenken dus. Benieuwd naar nog meer voorbeelden van hoe gezichtsherkenning ons leven al beïnvloedt en zal beïnvloeden? Lees dan het volledige artikel van de Groene Amsterdammer via de onderstaande link.

16 mei 2018 17:30
Bron: 
De Groene Amsterdammer