Klaas Otto
Foto van Eva Jinek

Heeft Klaas Otto een moord beraamd op een officier van justitie?

Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender, wordt ervan verdacht een aanslag te hebben beraamd op officier van justitie Greetje Bos. Dat bevestigde zijn advocaat vandaag nadat het Openbaar Ministerie bekend maakte een verdachte te hebben aangehouden. Deze verdachte zou in opdracht van Otto handelen. Aan tafel zitten zijn advocaat Louis de Leon en en misdaadjournalist Jan Meeus.

Beeld van de video

"De informatie klopt niet"

Otto zit momenteel vast in Middelburg op verdenking van afpersing, witwassen en brandstichting. Zijn advocaat in deze zaak vertelt dat Otto aangeslagen was door het nieuws, omdat de informatie die naar buiten is gebracht helemaal niet klopt. “Zoiets dat op de vooravond van de inhoudelijke behandeling van je proces is als een soort giftige wolk." 

Zware beschuldiging

Toch komt het OM zelden met dit soort verhalen naar buiten. Nu gebeurt dat wel omdat het zo zwaarwegend zou zijn. Om goed te kunnen oordelen, zou de advocaat meer feiten en omstandigheden willen kennen omtrent deze zware beschuldiging. Maar die krijgt hij niet, omdat de informatie afkomstig is van team criminele inlichten (tci). "Dan kom je als advocaat niet achter de bron."

Maar hij wordt streng bewaakt

Volgens het OM is Otto een beroepscrimineel, die angst zaait, geweld gebruikt en leeft van afpersing. Daarom wordt Otto al sinds een jaar behoorlijk gemonitord door justitie. Hij krijgt in het huis van bewaring een uitzonderlijk strenge behandeling. Dat maakt deze beschuldiging erg onaannemelijk, volgens de Leon. 

Mijn cliënt heeft mij verzekerd dat hij er níets mee te maken heeft.

Louis de Leon

Heeft iemand Otto genaaid?

Meeus is het met de Leon eens dat het erg onwaarschijnlijk is dat het verhaal rond de georganiseerde aanslag waar is. “Zijn reputatie is weliswaar groter dan zijn strafblad, maar Otto is geen domme man. Hij weet dat hij wordt gemonitord, dan doe je zoiets niet.” Zijn theorie is dat Otto, die veel vijanden heeft in het criminele milieu, is genaaid door iemand die nog een appeltje met hem te schillen had. 

Vlees en bloed 

Wat erg schadelijk is, legt de Leon uit, is dat deze zaak niet behandeld wordt in de komende de rechtszaak, maar dat 'ie wel op straat ligt. Deze beschuldiging zal wel degelijk invloed hebben op de rechtsgang. "Rechters zijn namelijk ook gewoon mensen van vlees en bloed die beïnvloed worden."

Zo ging het ook in de Holleeder-zaak 

Vorig jaar is er volgens Meeus iets soortgelijks gebeurd in de Holleeder-zaak. Ook toen kwam het OM naar buiten na een tip over een komende aanslag. Het ging om bedreiging van Holleeder richting zijn zus. Toen heeft het OM moeten vaststellen dat die tip niet waar was. De toenmalig advocaat van Holleeder sprak zich daarop in de rechtszaak uit: “Dat je het onderzoekt snap ik, maar waarom hang je het aan de grote klok?“

Een portret van Otto

Klaas Otto was een van de voormannen van Satudarah. In 2013 stapt hij op om No Surrender te beginnen. Volgens Meeus is het een man die gewend is om in controle te zijn. “Het is iemand die niet gewend is om tegengesproken te worden. Iemand waarvoor ze in Bergen op Zoom, waar hij woont, altijd bang zijn geweest. “Bij Klaas moest je uit de buurt blijven, want dat is trouble, zei iemand die hem kent uit zijn jeugd." 

Profiteren van andermans misdaad

Het verhaal gaat dat Otto graag profiteert van de misdaad van anderen. Hij is lang actief geweest in de autobranche: hij handelde legaal in auto’s. Maar veel mensen in die sector zijn bang voor hem. Zijn advocaat zegt dat het vaak gaat om ‘het terughalen van je eigen geld'. Mensen die zelf niet zo netjes zijn en veel aan Otto verdiend hebben noemen dat dan ineens afpersing, volgens hem.

Woest op Greetje Bos

Maar waarom Greetje Bos? Is er ooit iets gebeurd waardoor hij de kift op haar heeft? Het is volgens de Leon een keer fout gegaan op een zitting. Greetje viel hem aan op dat hij zijn vrouw had willen laten opereren, terwijl dat medisch gezien niet noodzakelijk zou zijn. Puur omdat hij dan tijdelijk naar buiten zou mogen gaan. Toen werd hij zo woest omdat dat in zijn ogen volslagen onzin was.