De advocaat van een van de eigenaren van Chcikfriend
Foto van Eva Jinek

Chickfriend reageert: "Er was geen sprake van opzet"

Chickfriend wordt gezien als de veroorzaker van het grote eierschandaal door de toepassing van het gif Fipronil. Hierdoor zijn in Nederland en België massaal kippenbedrijven op slot gegooid met als gevolg de vernietiging van miljoenen eieren en kippen. Advocaat Wouter Hendrickx staat één van de verdachten bij van het bedrijf Chickfriend. 

Beeld van de video

Miljoenenschade verhalen

Fipronil werd gebruikt om bloedluis te bestrijden, maar kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid. De gevolgen zijn gigantisch: anderhalf miljoen kippen zijn geruimd, 149 bedrijven zijn dicht. De schade wordt nu geschat op minimaal 150 miljoen euro. Er wordt zelfs gesproken over een schadepost van 300 miljoen. De Belgische staat gaat een miljoenenclaim neerleggen bij de twee eigenaars van Chickfriend om de schade van de eiercrisis te verhalen.

Gecriminaliseerd

Hendrickx vertelt dat zijn 24-jarige cliënt Mathijs IJ dan ook helemaal onderdoor gaat aan dit verhaal. Zeker nu hij vast zit met allerlei beperkingen, afgesloten van de buitenwereld. Zijn cliënt mag volgens Hendrickx alléén contact hebben met zijn advocaat. Een aanpak waar de advocaat niet zoveel van begrijpt. “Iemand wordt gecriminaliseerd, dan krijg je over het algemeen niet de meest bereidwillige medewerking.”

Chickfriend eigenaar gaat er helemaal aan onderdoor

Wouter Hendrickx

Hendrickx mag bijna niets zeggen

Veel valt of staat bij het feit of er kwade opzet in het spel zit. Volgens Hendrickx was hiervan geen sprake. Verder mag de advocaat hier niet over uitweiden, want dat valt onder de opgelegde beperking. Ook mag Hendrickx bijna geen antwoorden geven op vragen die gesteld worden. 

Waarom toch aan tafel?

De reden dat Hendrickx toch bij Jinek zit is tweeledig. Enerzijds om te verklaren dat de rechter-commissaris zijn cliënt vast heeft gezet vanwege onderzoek naar een economisch delict, niet vanwege het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Anderzijds om te verklaren dat zijn cliënt eigenlijk niet kan meewerken vanwege de beperkte omstandigheden die gecreëerd zijn.

Wij blijven de situatie volgen.