Bron: ANP
Foto van Eva Jinek

Waarom stemmen sommige immigranten op Wilders?

De stem van Nederlanders met een migrantenachtergrond is goed voor zeven zetels. Sommigen overwegen Wilders. Hier vertellen ze waarom.

Bron: ANP
Bron: ANP

“Vorige week was ik op een verjaardagsfeestje”, zegt Sharda Ramdihal, die 40 jaar geleden van Suriname naar Nederland verhuisde. “Van de 50 mensen die er waren, zei iedereen te gaan stemmen op Geert Wilders.” Dat zei Sharda in dit artikel van The Independent. En ze in niet alleen. Onder Surinamers is de PVV (na de PvdA) de populairste partij.

Deze stemmen maken verschil

Op dit moment wordt er wel veel van de immigranten verwacht. De vier grootste minderheidsgroepen - Surinamers, Antillianen, Marokkanen en Turken - hebben zeggenschap over maar liefst zeven zetels. En dat is significant nu de VVD en de PVV beide op 24 zetels worden gepeild.

Bron: ANP
Bron: ANP

Spreken uit ervaring

Sharda werkt in een café in het Transvaalkwartier in Den Haag. Hier wordt veel gekaart of voetbal gekeken op een groot tv-scherm door buurtbewoners. De wijk bestaat voor bijna 90 procent uit mensen met een migrantenachtergrond; Surinaams, Turks of Marokkaans.

Ik heb me aangepast, anderen zouden dat ook moeten doen

Haar klanten hebben geen hoge pet op van de wereldberoemde hoogblonde politicus. Sharda vertelt waarom zij dat wel is: “Zoveel immigranten spreken hier de taal niet”, zegt ze. “Toen ik hier op mijn dertiende kwam, heb ik me aangepast. Anderen zouden dat ook moeten doen.”

Dat vinden meer Surinamers

Antropoloog Shasi Rampoor doet nu vier jaar onderzoek naar het draagvlak van de PVV onder immigranten. “Het heeft voor een groot deel te maken met de groepsidentiteit en hoe mensen zichzelf zien,” stelt hij.

Bron: ANP
Bron: ANP

Onder Javaanse Surinamers bestaat het idee dat veel minderheidsgroepen profiteren van het sociale vangnet. En dat zit hen dwars. Zij doppen namelijk zelf wel hun eigen boontjes. Maar ze worden wel gezien als een groep die veel aanspraak maakt op het sociale zekerheidsstelsel.

Wat Wilders bedoelt

Jaghmohan Singh Bindra is ook een fan van Geert Wilders. Hij is ondernemer en verhuisde in 1979 van India naar Nederland. Door hard te werken heeft hij een succesvol bedrijf weten op te richten. Ondanks dat hij hier nu bijna veertig jaar woont is zijn Nederlands gebrekkig.

Wilders heeft het alleen over de rotte appels

Hij denkt echter niet dat de retoriek van Wilders betreffende immigranten en integratie over hem gaat. “Ik ben een buitenlander, maar ik betaal gewoon belasting. Ik run een bedrijf. De meeste Turken die ik ken, hebben een bedrijf. Ik denk niet dat Wilders bedoelt dat wij allemaal het land uit moeten. Alleen de rotte appels .”

SOEST - Het Turkse gezin Soysal eet donderdagavond hun maaltijd tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK
SOEST - Het Turkse gezin Soysal eet donderdagavond hun maaltijd tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Het gaat mis op weg naar de stembus

Ondanks dat hij voor Wilders is, heeft hij nog nooit op hem gestemd. Niet omdat hij het niet meent, maar omdat hij door de drukte vergeet om te stemmen. Dit jaar neemt hij zich voor om het wel echt te gaan doen.

Lees het hele artikel van the Independent via de link hieronder. Een interessant artikel dat een inkijkje geeft in de afwegingen van mensen met een migrantenachtergrond die wel voor Wilders gaan.

Bron: 
The Independent