Foto: ANP
Foto van Eva Jinek

Twijfel je op wie je gaat stemmen? In 5 stappen weet je het

Morgen is het verkiezingsdag. Twijfel je nog op wie je gaat stemmen? Of weet je überhaupt niet of je wel gaat? De Correspondent geeft een handige last minute tip om toch met een goed gevoel naar de stembus te gaan. Want je stem laten horen heeft nut.

Ja, de politiek is ingewikkeld en soms kan het gevoel je bekruipen dat het allemaal een showtje is met schijntegenstellingen om stemmen te winnen. Maar stemmen is zo’n voorrecht, dus gebruik het!

Voor iedereen die het nog niet weet

Dat vindt Marc Chavennes van de Correspondent. Hij geeft op deze laatste dag voor de verkiezingen daarom deze handige tip voor iedereen die het nog niet weet: maak je eigen stemschema. In 5 stappen weet je wat jouw keuze is. Let’s go!

Het gaat zo

Stap 1: Pak een groot vel en zet in de linker kantlijn de partijen onder elkaar die je in overweging neemt. Chaveness: “Ja, dat is een intuïtieve keuze, maar daar is niets mis mee. Je stem bepalen is een invoegstrook aanleggen voor verstand en emotie.”

Stap 2: Zet dan aan de bovenkant van het papier (op een horizontale lijn) een paar thema’s achter elkaar die je écht heel belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: zorg, klimaat, immigratie, onderwijs en AOW. Maar misschien ook hoe de partij denkt over feministische issues. Wat je maar wil!

Stap 3: Gefeliciteerd, je hebt  je eigen stemschema gemaakt. Geef nu elke partij bij iedere onderwerp een cijfer van 1 tot 10. Chaveness: “Dat doe je op grond van het beste wat je beschikbaar hebt. Een combinatie van alles wat je de laatste jaren en weken hebt opgepikt en je gevoel erover – per saldo een kwestie van vertrouwen.”

Stap 4: Tel de scores op en kijk welke partij het hoogste scoort. Voelt dit goed? Ga ervoor! Voelt dit niet goed, dan heeft Chaveness nog wat tips. “Het kan zijn dat je eigen uitslag je niet bevalt. Kijk dan eens terug op je scorebord waar het aan kan liggen. Voeg een thema toe (of haal er één af) en stem opnieuw. Misschien kom je opnieuw uit op een partij die je maar zijdelings overwoog. Leg je daar dan even bij neer. Leef een halve dag met die keus. Als het verkeerd blijft voelen, is dat ’m niet.”

Stap 5: Laat je niet gek maken! Denk niet na over strategisch stemmen of coalitievorming. Soms moet je een beetje vertrouwen hebben in je eigen keuze.

Is dit stappenplan voor iedereen de enige manier om tot een stemkeuze te komen? Nee, natuurlijk niet. Maar het kan je inzicht geven in wat jij belangrijk vindt en hopelijk helpt het je om toch naar de stembus te gaan. Want dat we allemaal onze stem laten horen is belangrijk.