Tunahan Kuzu van Denk
Foto van Eva Jinek

Tunahan Kuzu over trollenaffaire: "Dit is niet hoe wij werken"

Het afgelopen weekend drukte NRC Handelsblad een whatsappgesprek af waarin Azarkan de voorzitter van de jongerenafdeling van Denk zijn zegen geeft voor het gebruik van een zogeheten trol. Wat is het standpunt van Denk en Kuzu over deze affaire?

Still from video

Whatsappgesprek

Ruim twee jaar geleden stapte Tunahan Kuzu met ruzie en bombarie uit de Partij van de Arbeid. Samen met collega Selçuk Öztürk richtte hij de politiek partij DENK op. Onlangs bleek uit een peiling dat hij bij de komende verkiezingen kan rekenen op een grote groep kiezers uit de Turkse- en Marokkaanse hoek. Maar rond de partij ontstaan ook regelmatig relletjes; Sylvana Simons verliet onlangs de partij vanwege ‘de negatieve werkwijze’. Het afgelopen weekend drukte NRC Handelsblad een whatsappgesprek af waarin Azarkan aan de voorzitter van de jongerenafdeling van DENK zijn zegen geeft voor het gebruik van een zogeheten trol.

'Het zal niet meer gebeuren'

Kuzu zegt dat hij heeft ingegrepen zodra hij lucht kreeg van de inzet van deze nepaccounts op sociale media om tegenstanders aan te vallen. "Ik heb gezegd: dit is niet hoe wij werken. Wij strijden met open vizier.” Maar volgens Kuzu gaat het slechts over een aantal jongeren uit de jongerenbeweging van DENK, niet over tientallen accounts, zoals het NRC beweert. En het zijn jongens van 17, 18 jaar die niet weten wat ze doen, aldus de lijsttrekker. Is het dan niet bezwaarlijk dat zijn tweede man, die wel echt aanspreekbaar zou moeten zijn zich van deze praktijken bedient? Kuzu beweert Farid Azarkan aangesproken te hebben op deze toestand. Azarkan vindt het volgens Tunahan ook geen normale werkwijze." We hebben het er met elkaar over gehad, het zal niet meer gebeuren.” Dus ziet Kuzu geen enkele reden om Azarkan af te zetten. 

Trap er niet in!

Waarom bejegent DENK de pers in Nederland op afstand, zelfs agressief, met termen als 'geloof niet wat de media u voorschotelen' of 'trap er niet in'? Moeten wij niet blij moet zijn dat er überhaupt kritische media is in Nederland? Sommige journalisten zijn volgens Kuzu oké, anderen zoals journalisten van het NRC hebben het volgens hem vooral op de partij gemunt sinds hij en zijn collega de PvdA verlieten. “We hebben met het NRC een treurige band ontwikkeld.” Een voorbeeld: in mei 2010 speelde de vastgoedaffaire van Selçuk Öztürk. Dit werd  uitgebreid uitgemeten in de krant. Maar toen een integriteitscommissie concludeerde dat er niet echt iets aan de hand was kwam dat minder prominent aan bod. Jort Kelder zegt dat Kuzu een rechtszaak zou moeten beginnen als er inderdaad niks loos is. Dat dat niet gebeurt is, zegt volgens hem veel. We zijn bezig met een aanklacht bij de Raad van de Journalistiek antwoordt Kuzu.  

Trots op Turkse achtergrond

Kuzu is trots op het feit dat hij een Turkse achtergrond heeft, maar "ik woon in Nederland en wens niet continue aangesproken te worden op mijn achtergrond. Ik ben geen verantwoording schuldig over hetgeen in Turkije gebeurt." Maar volgens Kelder is dat onzin. Waarom profileert hij zich dan als Turk. Dat is toch niet zoeken naar de verbinding?