Jesse Klaver
Foto van Eva Jinek

Klaver, Roemer en Asscher over links in de campagne

Hoe hebben ze het slotdebat ervaren? En is er hoop op een links kabinet?

Still from video

We zagen in het slotdebat een gepassioneerde Asscher. Vooral in de confrontatie met Wilders. “Ik ben al vier jaar minister van integratie. In al die jaren heeft Wilders nooit debat met mij willen voeren. Ik vond het wel nodig om het  één keer op te nemen voor al die mensen die doorlopend beschimpt en beledigd worden. Ja, en dat gaat dan wel met passie.”

Aan tafel drie linkse partijen, bij elkaar slechts goed voor 43 zetels. Waarom is links zo impopulair? Roemer zegt dat in tijden van crisis meer rechts gekozen wordt. Daarnaast heeft links het de afgelopen jaren in de regering voor velen verkwanseld. Hij wil dus zeker niet met de VVD, dan krijg je een herhaling van wat was. Roemer benadrukt niet in een rechtse polonaise mee te willen lopen.

GroenLinks kan volgens Klaver een sleutelrol spelen in de formatie. "Het totale politieke speelveld versplinterd. En dat betekent dat het zoeken naar coalities heel erg lastig zal worden." Maar Klaver is positief over links. GroenLinks heeft immers zoveel mensen in beweging kunnen krijgen. “Ik denk dat deze verkiezingen het omslagpunt zullen zijn in Nederland.”