rutte
Foto van Eva Jinek

Het verkeerd soort populisme moet niet winnen in Nederland

Rutte waarschuwt voor Geert Wilders. “We willen niet wakker worden, net zoals toen met Brexit en met Trump, dat Wilders op het allerlaatste moment toch de grootste partij wordt.” 

Still from video

Chaos ligt op de loer

Het gevaar is dat binnen de internationale politiek een derde keer winst komt voor het verkeerd soort populisme. Maar het gevaar zit ook in Nederland zelf. De kabinetsformatie zal trager verlopen omdat Wilders het voortouw moet nemen en niemand met hem wil samenwerken. Chaos ligt dan op de loer.”

Nexit is onwenselijk

Rutte benadrukt hoe onwenselijk een Nexit is, door te wijzen op de effecten van de Brexit. "Op dit moment lijkt het nog mee te vallen, maar de onderliggende Engelse economie heeft heel veel potentiële schade opgelopen. Hun handelsrelatie met Europa die sterk was, komt echt in gevaar. Daarnaast zie je de constitutionele crisis met Noord-Ierland en Schotland dat niet met de Brexit mee wil doen."

Dodelijk voor onze economie

Nexit zou volgens Rutte voor Nederland met anderhalf miljoen banen afhankelijk van onze handel, dodelijk zijn voor onze economie, maar ook voor onze veiligheid. In een onzekere wereld moeten we volgens Rutte ingebed blijven in sterke internationale verenigingen, zoals de NAVO en de EU.