Turkije crisis in Rotterdam
Foto van Eva Jinek

De Turkije-crisis volgens Rutte

Afgelopen week zijn we door een ‘bevriend’ staatshoofd uitgemaakt voor fascisten en nazi-overblijfselen. Vandaag ging Erdogan nog een stapje verder. Hij beschuldigde Nederland van genocide. Dit is volgens Rutte een walgelijke herschrijving van de geschiedenis. Maar Nederland laat zich niet koeioneren. 

Still from video

Steeds hysterischer

Volgens Rutte wordt de man' steeds hysterischer. "Ook de Duitsers maakt hij uit voor de meest vreselijke dingen. Maar wij zullen niet escaleren als dat niet nodig is. Ook al zijn er natuurlijk grenzen. Mijn taak is het land veilig en stabiel te houden, om dit soort figuren het hoofd te bieden en dat zullen we ook doen." 

Trots op de politie

Aboutaleb heeft het zaterdag volgens Rutte voortreffelijk gedaan. Ook was Rutte erg trots op de politie en dan met name op de handelende agent, samen met een Turkse collega die tolkte. "De politieman die daar staat vol zelfvertrouwen, met gezag, ferm en met veel respect. Dat is Nederland op zijn best."

Goed voor de campagne

Rutte is drie zetels gestegen sinds deze Turkije toestand. Maar hij is hier niet zoveel mee bezig. Zaterdag tijdens die crisis zegt hij primair als premier bezig te zijn geweest, dus niet met een campagnestrategie. Maar natuurlijk vindt Rutte het wel prettig dat bijna de hele Nederlandse politiek achter hem staat in deze crisis. En dat heel Europa achter Nederland staat in deze.