Xander van der Wulp
Foto van Eva Jinek

De experts over de hoogte- en dieptepunten van het slotdebat

Dinsdag 14 maart, een dag voor de verkiezingen vond onder leiding van Rob Trip bij de NOS, het traditionele slotdebat tussen de lijsttrekkers plaats. Het waren 'een-op-een debatten' iets wat we in deze campagne zelden gezien hebben. De partijen hadden zelf stellingen aangedragen, daardoor kon ieder zijn eigen punt naar voren brengen.  Dit concept werkte volgens iedereen erg goed. 

Still from video

Xander van der Wulp heeft heel erg genoten. “Het was een mooi debat waarin de lijsttrekkers echt op hun toppen gepresteerd hebben." Ook Joost Vullings werd helemaal blij van dit debat: “Er zat rust in, maar er zat ook strijd in.”

Asscher buitengewoon sterk

Volgens Jort Kelder was het opvallend dat Asscher dit keer buitengewoon sterk was. "Eerst deelde Wilders een enorme tik uit. Toen zag je bij Asscher voor het eerst de bezieling: oh ik wil gewoon winnen." Ook had Asscher ferme taal tegen Roemer. In het debat verweet Asscher Roemer dat deze aan de zijlijn staat: “U bent een soort Johan Derksen. Soms grappig vaak mopperig, Maar altijd vanaf de tribune en ik sta in dat veld. Ik wil samenwerken, blijf niet aan die zijlijn staan."

Waarom kwam Asscher zo laat op gang? Volgens Xander had de PvdA hun leiderschapsstrijd veel te laat gepland. Toen Rutte al bezig was met zijn campagne. 

Wilders zeer effectief

Volgens Dolf was Wilders zeer effectief in zijn manier van debatteren, ook al heeft hij geen gelijk. Joost vond Wilders vooral heel goed tegen Seegers. “Toen legde hij rustig en keurig netjes uit wat hij tegen de Islam heeft.“ Iedereen was trouwens tevreden over Seegers. Hij was de enige die expliciet een compliment uitdeelde aan Rutte en hem bedankte voor zijn leiderschap. En hij was ook de enige die er volgens Dolf Jansen voor zorgde dat klimaatverandering aan de orde kwam.

En is die gamechanger er nog gekomen, iets waarop we allemaal zaten te wachten?  Volgens Xander van der Wulp kunnen we wel stellen dat die op het allerlaatste moment uit Turkije is gekomen.