Maurice de haan
Foto van Eva Jinek

Maurice houdt de gemoederen in Frankrijk bezig (en buurtbewoners wakker)

Haan Maurice verdeelt Frankrijk. Zijn buren zijn het gekraai zó zat, dat hij is aangeklaagd voor geluidsoverlast. Geloof het of niet, er kwam een rechtszaak. En dat bleef niet onopgemerkt. CNN doet verslag.

Maurice de haan
Maurice de haanYoutube Screenshot

Wie wordt haantje de voorste?

Maurice is inmiddels een nationaal fenomeen. Al jaren heerst er verdeeldheid in Frankrijk tussen stad en platteland. In deze opmerkelijke zaak waarin buren de haan hebben aangeklaagd wegens geluidsoverlast is de spanning duidelijk voelbaar. 

Volgens de advocaat van Maurice en zijn eigenaresse, Corinne Fesseau, is er sprake van een klassieke tweestrijd.''Het is belachelijk dat mensen afkomstig uit de steden niet het geluid van het platteland willen horen: de haan, koe en kerkklokken'', zo stelt Dionis de Sejour, burgemeester van een ruraal Frans dorpje. 

De zaak leidde tot een online petitie die inmiddels meer dan 120.000 keer getekend is. Fesseau zoekt hiermee steun bij de plattelandsbevolking. En dat lukt - gezien het aantal handtekeningen. 

De eigenaresse hoopt dat de zaak rondom haar Maurice zal leiden tot bescherming van alle hanen in Frankrijk. Om niet voor onnodige onrust te zorgen bleef Maurice afgelopen donderdag thuis. Toch kon Fesseau rekenen op bijstand van eigenaren van andere hanen, veel van hen verschenen bij de rechtbank mét haan, om steun te betuigen aan Maurice en zijn eigenaresse. 

Maurice de haan
Maurice de haanYoutube Screenshot

De haan is in Frankrijk een eeuwenoud nationalistisch symbool. Toch zorgt hij niet altijd voor saamhorigheid. In de zaak van Maurice staat de haan juist symbool voor de tweestrijd tussen rurale en urbane gemeenschappen van het land.

Ondanks alle heisa kijkt eigenaresse van Maurice er naar uit om hem bij thuiskomst over het proces te vertellen.''Wanneer ik hem zie, geef ik hem een kus en zal ik hem vertellen dat we deze zaak gaan winnen!''

Lees meer over Maurice in dit artikel van de CNN.