Noord-Koreaanse vrouwen poseren voor een foto
Foto van Eva Jinek

Hoe Noord-Koreanen stiekem fashionstatements maken

In Noord-Korea draagt iedereen toch exact hetzelfde? Nou, dat zal je verbazen. Want steeds meer Noord-Koreanen bedenken manieren om de eenheidsworst van de staatsmode op te fleuren.

Noord-Koreaanse vrouwen poseren voor een foto
Noord-Koreaanse vrouwen poseren voor een foto in PyongyangFoto: Shana Horan, International manager van Youngpioneer Tours in Beijing

Als je aan mode in Noord-Korea denkt denk je waarschijnlijk aan mannen in te grote pakken à la Kim Jong-un en vrouwen op degelijke blokhakken. Maar in werkelijkheid zijn de Noord-Koreanen een stuk modieuzer dan je zou denken. The Economist onderzocht deze modieuze opleving in de meest geïsoleerde dictatuur ter wereld.

Kleding maakt het individu

Officieel gezien kent Noord-Korea maar twee goedgekeurde kledingstijlen. Ofwel traditionele klederdracht, ofwel de eerder genoemde pakken voor de mannen en mantelpakjes voor vrouwen. Nogal saai toch? Steeds meer Noord-Koreanen vinden dat ook. Ze willen dolgraag iets unieks hebben om boven de massa uit te steken.

“Als je kleren koopt in de winkel, heb het hetzelfde als iedereen,” zegt een vrouw. “Dat is saai, ik wil er juist anders uitzien dan anderen.” Daarom schieten in Pyongyang nu de onafhankelijke kleermakers als paddenstoelen uit de grond. Door middel van kleding kunnen de Koreanen hun individualiteit laten zien.

Noord-Koreanen dragen steeds meer fleurige details in hun outfit
Noord-Koreanen dragen steeds meer fleurige details in hun outfitFoto gemaakt door een tourist

Deze kleermakers, voornamelijk vrouwen, fleuren de eenheidsworst van de Noord-Koreaanse staatsmode op allerlei manieren op. Zo vermaken ze standaard kleding door er bijvoorbeeld subtiele details van kant of satijn aan toe te voegen. Maar je kan er ook complete op maat gemaakte pakken en kleurrijke rokken kopen.

Een dure hobby

De Noord-Koreaanse middenklasse is bereid grof geld neer te leggen voor deze lokale haute couture. Een kledingstuk van deze kleermakers kost namelijk véél meer dan een kledingstuk uit een normale winkel. Zo kost een shirt 8 tot 50 dollar, voor een pak moet je zo’n 1000 dollar neerleggen. Dit terwijl het gemiddelde jaarlijkse inkomen in Noord-Korea rond de 1700 dollar ligt.

Soms komt de stof helemaal uit Engeland!

Noord-Koreaanse vrouw

De stoffen moeten dan ook van ver komen. Meestal komt het uit China, maar met een beetje geluk is er stof verkrijgbaar uit nóg exotischer oorden. “Ze hadden een keer een partij textiel helemaal uit Engeland!,” zegt een vrouw stralend.

Je vraagt je misschien af of dat zomaar kan in Noord-Korea: lekker de officiële richtlijnen in de wind slaan. Vroeger was dit inderdaad uit den boze. Je kon er zelfs voor in de gevangenis belanden. Tegenwoordig lijkt het regime van Kim Jong-un dit soort uitingen van individualiteit steeds meer toe te staan.

Voorlopig zullen we de Noord-Koreanen nog niet rond zien lopen in crop tops en spijkerbroeken. Maar het is fascinerend om te zien dat mensen die in een strenge dictatuur als de Noord-Koreaanse leven tóch manieren vinden om te uiten wie ze zijn.