Bron: Pexels
Foto van Eva Jinek

Chinese jongeren zijn zo gek op hun kat dat het een beetje eng wordt

Dacht je dat wij he-le-maal gek zijn op katten? Oké, fair enough. Maar wij vallen in het niet bij deze nieuwe Chinese trend. Jonge mensen geven daar soms wel 20% van hun maandsalaris uit aan hun poezelige vriendjes.

Bron: Pexels
Bron: Pexels

Onder Chinese jongeren neemt het fenomeen van de ‘cat sniffers’ drastisch toe. Nog nooit van deze term gehoord? Geen probleem, want wij gaan je eens even fijntjes uitleggen wat dit inhoudt. De naam cat sniffers komt van de drang om je neus in een zachte kattenvacht te verbergen. Die drang snappen we maar wat goed, maar in China neemt dit nu wel extreme vormen aan. Met name singles en jonge stelletje vertroetelen hun kat zo belachelijk veel, dat hun pluizige viervoeters bijna een volwaardig lid van het huishouden worden.

Mijn kat krijgt elke dag zalm en vitaminepillen

Één van deze liefhebbers legt op de Chinese vraag-en-antwoord site Zhihu uit dat hij zichzelf ziet als een cat sniffer-veteraan. “Als ik mijn fix niet krijg dan voel ik me hartstikke rot, ik heb een serieuze kattenverslaving,” schrijft hij.  

Kattengrind van tofu

Of wat dacht je van dit jonge stel, dat uitlegt hoe belangrijk hun pluisbeest voor hen is. “Mijn vrouw en ik zijn nog niet klaar om aan kinderen te beginnen, dus geven we al onze liefde aan onze kat,” vertelt de dertigjarige Zhou Shuaibo.

Bron: Pexels
Bron: Pexels

Geld speelt geen rol voor deze jonge mensen. Neem bijvoorbeeld Du Fang. Hij werkt voor een groot financieel bedrijf in Shanghai en geeft per maand ongeveer twintig procent van zijn salaris uit aan zijn kat. Laat dit even inzinken. 20 procent! Dat komt voor Fang neer op ongeveer 1290 euro per maand. “Mijn kat krijgt elke dag zalm en vitaminepillen,” vertelt hij, “en het grind voor de kattenbak is gemaakt van tofu.”

Du Fang is echter niet de enige. In heel China is geld over de balk smijten in het belang van het kattengenot niks vreemds. Volgens de online marktplaats Alibaba is er de laatste tijd een explosie in de interesse voor producten zoals automatische kattentoiletten en intelligente drinkbakken. Op online marktplaats Tabao is er in 2017 voor meer dan 2 miljard aan kattenspeeltjes verkocht aan Chinezen, en zijn er maar liefst 17,000 producten die liefhebbers kunnen bestellen om hun kat te verwennen.

Bron: Pexels
Bron: Pexels

Eenzaamheid is de reden
Maar hoe komt het dat Chinese jongeren compleet next level gaan, als het gaat om hun kattenverslaving? Nou, daar is volgens The Straits Times een reden voor. Dat komt allemaal door een fenomeen dat in de volksmond ook wel de empty nest generation wordt genoemd. Dit is het tegenovergestelde van het empty nest syndroom dat veel ouders ervaren. Chinese jongeren wonen namelijk voor hun baan vaak ver weg van hun familie. Helemaal alleen in een andere stad. En dan word je nog al eens eenzaam.

Volgens het Chinese Nationale Bureau van Statistiek zijn er minstens 20 miljoen van deze empty nest-jongeren. Doordat ze geen tijd hebben voor een relatie, of niet genoeg geld en ruimte hebben om kinderen te krijgen, is een kat de perfecte uitkomst voor die immer op de loer liggende eenzaamheid. Af en toe je gezicht in een kattenvachtje verstoppen en diep in-en-uitademen is dan een heerlijk zen-momentje.

Niet genoeg ruimte? Geen probleem!

En mocht je nou geen ruimte of geld hebben om fysiek te knuffelen met een kat voor die broodnodige mindfulness, dan is er nog een laatste oplossing. Dankzij de opkomst van zogenaamde ‘cloud cats’ - digitale katten - kunnen Chinezen die niet ruim genoeg wonen toch hun dagelijkse fix krijgen. Maar dan online! “Je kan je eigen cloud cat grootbrengen door online plaatjes en filmpjes van ze te bekijken,” legt cat sniffer Chen Xiaodan uit. “En op sommige apps kan je ze ook eten geven. Ik krijg zo’n goed gevoel als ik naar die pluizige donsballen kijk.”

Bron: Pexels
Bron: Pexels

Als je dacht dat je goed op weg was om de ultieme cat lover te worden, dan moet je toch nog even aan de weg timmeren. De Chinese jeugd loopt alweer twee stappen voorop. Dus, gekke kattenvrouwtjes (of kattenmannetjes, we discrimineren niet): pack your bags! Want nergens is de kattenliefde zo sterk nu als in China!