Thuiswerk
Foto van Eva Jinek

Zo maak je van thuiswerken een succes

In Nederland werkt ongeveer 15 procent van de beroepsbevolking vanuit huis. We zijn daarmee koploper van Europa. Genoeg reden om stil te staan bij de do’s en don’ts van thuiswerken. Want: hoe zorg je voor een gezonde balans tussen werk- en privéleven als het beiden op dezelfde plek plaatsvindt? De Britse krant The Guardian zocht het uit.

Thuiswerk
ThuiswerkFoto: Broadly

Mensen zijn tegenwoordig een stuk flexibeler als het gaat om werk. Door technologische mogelijkheden kan werken tegenwoordig in veel gevallen prima vanuit huis. Het aantal mensen dat als zelfstandige werkt neemt dan ook ieder jaar toe. Volgens het CBS zijn er meer dan een miljoen mensen van wie freelancewerk de hoofdbaan is.

Moeite met discipline

Maar maakt werken vanuit huis gelukkig? Frances Holliss is docent aan de Sir John Cass School of Art en deed onderzoek naar the work-home. Ze interviewde thuiswerkers en kwam tot de conclusie dat er een aantal nadelen kleven aan het nieuwe werken. Zo voelen mensen die thuis werken zich sneller geïsoleerd, bewegen ze te weinig, en hebben ze moeite discipline op te brengen.

Een ander gemis zijn sociale interacties met collega’s, schrijft The Guardian. Want iemand die niet tussen collega’s zit, moet harder zijn best doen om zich sociaal verbonden te voelen. Geen kletspraat bij de koffieautomaat of gezamenlijk een broodje eten. De werkomgeving is voor de meeste mensen een belangrijk deel van hun sociale leven.

Sean Blanda vertelt in het artikel hoe hij het freelancebestaan ervaart. Collega’s heeft hij wel, maar die spreekt hij eigenlijk alleen aan de telefoon en in chats. “Als je bijna nooit met elkaar in dezelfde ruimte bent, moet je meer moeite doen om een band op te bouwen”, legt Sean uit. Daarom vraagt hij aan het begin van een conference call standaard naar de weekendplannen van collega’s. En vraagt hij hoe gaat het met hun families. Op die manier probeert hij een vertrouwensband met hen op te bouwen.

Wat zijn andere manieren om obstakels van het thuiswerken te overwinnen en er een succes van te maken? The Guardian schrijft dat je allereerst zelfverzekerd moet zijn en duidelijk moet communiceren naar je baas of opdrachtgever. En dat het belangrijk is om continuïteit te creëren in je werk. Ook moet je zorgen dat je tijd vrijmaakt om het huis uit te gaan, bijvoorbeeld voor een wandeling. De scheidslijn tussen werk en privé moet je bewaken.

Doe je schoenen aan!

Architect Judith Simone Wahle is het gelukt. Zij werkt al zes jaar vanuit huis en heeft voor zichzelf een systeem bedacht dat werkt. “Vaak gaat het om de kleine dingen”, zegt Wahle. “Zoals het hebben van een routine en een duidelijke werkruimte.” Ze begint niet eerder met werken voor ze heeft gedoucht en zich heeft aangekleed. Oh, en haar schoenen heeft aangedaan.

Dat is iets wat meerdere freelancers specifiek noemen. Zo van: ‘Als ik aan het werk ben, ook al is het thuis, ben ik aangekleed inclusief schoenen!’ Wahle beaamt dit: “Het voelt gewoon niet goed als ik in mijn pyjama bezig ben met het doen van aanvragen.”

Werken vanuit huis neemt toe. Maar om het te laten slagen, moet je je best doen. En dat is minder makkelijk dan het lijkt. Structuur, continuïteit en sociale contacten zijn drie dingen waar je als thuiswerker grip op moet krijgen. Als dat lukt, zit je gebakken.Van de honderd thuiswerkers die Frances Holliss vroeg naar hun werkgeluk, waren er maar zes die zeiden dat ze liever terug zouden gaan naar een kantoor. Je eigen koffie blijft onovertroffen.

Bron: 
The Guardian