Welke muziek helpt om het beste uit onszelf te halen?
Foto van Eva Jinek

We mogen de volumeknop wel wat vaker open zetten (als het om muziek gaat)

Of je nou in alle concentratie een presentatie moet voorbereiden, een feestje viert, Franse woordjes leert of nóg harder wil rennen: muziek helpt. Alleen moet je dan wel naar de juiste soort luisteren. Quartz at Work zocht precies uit welke muziek ons helpt het beste uit onszelf te halen.

Welke muziek helpt om het beste uit onszelf te halen?
Welke muziek helpt om het beste uit onszelf te halen?Unsplash

Filosoof Friedrich Nietzsche zei ooit: “Zonder muziek zou het leven een fout zijn.” Een waarheid voor veel mensen, aldus Quartz at Work. Want of je nou naar verdrietige muziek luistert na een verlies, gelukzalige muziek tijdens je huwelijk of je lievelingsdeuntjes aanzet tijdens een etentje met vrienden: muziek speelt een belangrijke rol in ons leven.

Maar wat veel mensen niet weten is dat muziek ook een rol speelt in onze mentale prestaties en ons helpt om dagelijkse taken gedaan te krijgen. Al is het daarbij wel belangrijk om naar de juiste muziek te luisteren. We zetten het voor je op een rijtje.

1. Je humeur wordt beter

Wanneer je naar muziek luistert waar je van geniet, komt er dopamine vrij in je hersenen. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat je je goed voelt en dat je minder stress en paniek ervaart. Een onderzoek in het ‘journal van Trends in Cognitive Sciences’ beschrijft de invloed van muziek op patiënten die een operatie moesten ondergaan.

De patiënten konden kiezen om naar muziek te luisteren of medicijnen te nemen tegen hun zenuwen. Vervolgens hebben de onderzoekers het niveau van stresshormoon cortisol gemeten bij de deelnemers, waaruit bleek dat de mensen die muziek luisterden minder stress hadden de mensen die het medicijn hadden gebruikt.

Dat muziek ons humeur kan verbeteren betekent volgens Quartz at Work dat het ook kan helpen om ons beter te concentreren op de taken waarmee we bezig zijn.

2. Songteksten leiden af

Maar niet alle muziek heeft hetzelfde effect op ons brein. Volgens dit onderzoek naar ‘achtergrondmuziek’ hebben songteksten namelijk een negatieve impact op onze werkprestaties. En dat terwijl instrumentale muziek juist een boost is voor je productiviteit.

Daarnaast speelt verstaanbaarheid van de stemmen om ons heen ook een belangrijke rol. Volgens onderzoek van Applied Acoustics worden onze prestaties alleen maar minder naarmate we meer stemmen om ons heen horen. De stemmen die we horen via muziek vallen daar ook onder. Denk daarom even na voordat je een klassieker als de Spice Girls aanzet tijdens het leren voor een belangrijk tentamen. En een 26-koppig gospelkoor over de werkvloer laten schallen is misschien ook geen goed idee.  

3. Je fysieke prestaties worden beter

Motiverende muziek helpt als geen ander wanneer je wil sporten. Het zorgt ervoor dat je je minder snel verveeld op die loopband en kan de kwaliteit van je work-out bovendien verbeteren.

Je fysieke prestaties worden beter
Je fysieke prestaties worden beterKevin Andre, Unsplash

Sportpsycholoog Costas Karageorghis ontdekte dat muziek onze capaciteiten om langer en intensiever te sporten vergroot. Dankzij muziek wordt ons gevoel van vermoeidheid uitgesteld en dat heeft een positief effect op sportprestaties.

Volgens Quartz at Work kan muziek niet alleen helpen om tijdens een sportsessie net dat tandje harder te gaan, maar je ook motiveren om te sporten op dagen dat je eigenlijk geen zin hebt. Op die manier kun je bijvoorbeeld een schema vasthouden van vijf keer sporten per week. Iets wat in eerste instantie lang niet bij iedereen als muziek in de oren klinkt.

4. Herhaaldelijke taken worden makkelijker

Neurowetenschapper Daniel Levitin schreef het boek ‘This is your brain on music’ en beschreef daarin dat herhaaldelijke taken makkelijker worden met behulp van een deuntje. Quartz at Work geeft het voorbeeld van artsen in een polikliniek, die misschien wel de hele dag vaccinaties moeten geven, bloeddruk opmeten of hechtingen zetten. Volgens dit onderzoek worden hun prestaties beter wanneer ze tijdens het werk muziek horen. En niet onbelangrijk: je beleeft ook nog eens meer plezier aan je werk op het moment dat er muziek aan staat.

5. Oud en vertrouwd is beter

Het is heerlijk om soms een onbekend deuntje aan te zetten en via Spotify (of een andere streamingdienst) onbekende pareltjes te ontdekken, toch moet je daar een beetje mee oppassen. Verschillende onderzoeken bewijzen namelijk dat onze hersenen actiever worden van muziek die ons bekend in de oren klinkt. Op het moment dat we nieuwe melodieën horen, hoe mooi of inspirerend ook, zijn we toch makkelijker afgeleid.

Heb jij nou het idee dat je écht alleen maar kunt werken of leren als het muisstil is om je heen? Dan kun je ook opteren voor een muzikale break tussen het werken door. Als je muziek toevoegt aan je pauzes, heeft dat op de lange termijn een positief effect op academische prestaties.

Kortom, als je gaat voor opperste concentratie is het een goed idee om een klassieker van Chopin aan te zetten, zeker als je al bekend bent met de melodie. Wil je trainen voor een marathon of alles geven tijdens het boksen? Dan heeft andere muziek waarschijnlijk meer effect.

Benieuwd naar wat muziek nog meer voor ons kan betekenen? Lees het via de link hieronder. En dan rest ons niets anders dan te zeggen: speakers aan en gaan!

Bron: 
Quartz at Work