Je zult je doel bereiken als je focust op één ding tegelijk, volgens Leo Babauta.
Foto van Eva Jinek

Waarom je dit jaar voor één goed voornemen moet gaan (en niet voor een hele lijst)

Heb je een waslijst voornemens voor 2019? Schrap alles, behalve één ding en focus daarop. Grote kans dat jij dan volgend jaar gelukkiger wordt. Een Boeddhist vertelt hoe hij dat doet.

Je zult je doel bereiken als je focust op één ding tegelijk, volgens Leo Babauta.
Je zult je doel bereiken als je focust op één ding tegelijk, volgens Leo Babauta.Unsplashed

De Boeddhist waar we het over hebben is Leo Babauta. Hij is de oprichter van ‘Zen Habits’ en geeft cursussen en heeft meerdere boeken geschreven over hoe je (slechte) gewoontes verandert. Quartzy deelt zijn inzichten, voor iedereen die zich voorneemt het helemaal anders te gaan doen volgend jaar.

Of je nu gezonder wilt leven, attenter wilt zijn voor je familie of van baan wilt veranderen, het komt erop neer dat het alleen lukt als je je focust op één ding tegelijk. Probeer dus niet in één keer een waslijst aan slechte gewoontes te veranderen, maar kies ervoor om te beginnen met hetgeen dat je het liefst wilt aanpakken.

Klaar voor de start, af!

Heb je gekozen? Goed, dan kun je nu beginnen. Start met een kleine stap. Iets wat niet je einddoel is, maar een beginnetje in de goede richting. Wil je een marathon lopen? Dan is de eerste stap misschien wel om tien minuten hard te lopen. Wil je leren tekenen? Besteed dan twee minuten aan een schets. Wil je gezonder leven? Neem dan de tijd om één keer per week een gezonde lunch te maken.
 

Hoe kleiner deze eerste stap is, hoe groter de kans dat je goede voornemen een nieuwe gewoonte wordt. Want hoe minder moeite het kost, hoe makkelijker je je eraan zult houden. Gaat het heel goed? Dan kun je volgens Babauta vier tot zes weken later al een stapje verder zetten.

Stapjes in de goede richting

Hij adviseert wel dat je op één doel blijft focussen. Dus niet ineens ook een kleine stap zetten op werkgebied als je net stappen aan het zetten bent op het gebied van familie.  

1. Begin heel klein

2. Doe één ding tegelijk

3. Geniet van elke kleine stap die je zet (en focus niet op het resultaat)

4. Wees dankbaar voor elke stap die je zet

Het mooie van deze aanpak is dat je je niet zo snel een mislukkeling voelt. Het motiveert je juist om door te gaan, want de kleine stappen heb je vaak snel onder de knie. Door jezelf de tijd te geven om je doel te behalen, geef je ook minder snel op.

Weet je al welk doel jij wilt behalen volgend jaar? Wij wensen je in ieder geval heel veel succes!
 

Bron: 
Quartzy