Geef dit jaar ook een cadeau aan jezelf!
Foto van Eva Jinek

Waarom je deze kerst vooral ook een cadeau voor jezelf moet kopen

Van Sinterklaas rollen we zo door naar de kerstman. De zoektochten naar het perfecte cadeau kunnen best voor wat stress zorgen. Hier een pleidooi zodat je niet jezelf voorbij rent!

Geef dit jaar ook een cadeau aan jezelf!
Geef dit jaar ook een cadeau aan jezelf!Ben White, Unsplash

Sinterklaas en kerst zijn de perfecte momenten om aan je familie, vrienden en geliefde te laten zien hoeveel je wel niet van ze houdt. En los van het feit dat dit een goede boost is voor de economie, is het idee erachter ook hartverwarmend. Want cadeaus geven, draait tenslotte meestal om anderen. December is dan ook een perfect moment om de wereld te laten zien hoe attent en vrijgevig we zijn.

Een goed cadeau is nog best moeilijk

Maar volgens Quartzy zit er ook een keerzijde aan het uitdelen van al deze presentjes. Niet alleen kost het je veel geld, het kan ook verdomde stressvol zijn. Want hoe zorg je ervoor dat je precies de juiste uitgave van het boek koopt en de correcte kledingmaat uit het rek vist en dat je niet met een afgezaagde fles champagne of geurkaars onder je arm komt opdraven. Voor hetzelfde geld heeft je schoonmoeder inmiddels een kast vol geurkaarsen die het daglicht nog nooit gezien hebben.

Maar weet je wiens verlanglijst je compleet uit je hoofd kent? Naar wiens kledingmaat of allergieën je niet hoeft te gissen? Wiens cadeaus er niet achter in een voorraadkast eindigen? Precies, die van jezelf.

Tijdens het speuren, kom je vast iets voor jezelf tegen

Dat betekent niet dat je helemaal niets meer voor je moeder, schoonmoeder, collega, buurman of beste vriend hoeft te kopen deze kerst. Maar er bestaat wel een dikke kans dat je, terwijl je eindeloos alle winkelstraten afstruint naar de mooiste pareltjes voor onder de boom, ook een heleboel dingen tegenkomt die je zélf graag wilt hebben.

En op dat moment hoef je jezelf volgens Quartzy dus absoluut niet in te houden. Een cadeau kopen voor jezelf maakt alle kerstinkopen voor de rest van je familie juist net een tikkeltje dragelijker.

December is dé maand om in jezelf te investeren

Bovendien ben je waarschijnlijk niet de enige die zichzelf dit jaar zal verblijden met een cadeautje. In de VS geven mensen gemiddeld steeds meer geld uit aan zichzelf in december. Dus er bestaat een dikke kans dat die trend in Nederland ook toeneemt. Dat komt onder andere doordat mensen zich  steeds beter bewust worden van een goede deal. En dat betekent dat we vanaf Black Friday tot aan alle winter sales onze ogen extra open houden voor alles wat we stiekem al heel lang willen hebben, maar nu een stukje voordeliger is.

Maar er speelt ook iets anders mee in de drang om onszelf in de watten te leggen. In december zitten we tegen het einde van het jaar aan en voelen we ons vaak een beetje uitgeblust. En dat het buiten donker en koud is, helpt dan ook niet mee. Een kleine pick-me-up, hoe materialistisch ook, biedt hierbij uitkomst.

Ook kritisch zijn bij je eigen cadeau

Waar het uiteindelijk om draait, is dat we zelf net zoveel waardering en aandacht verdienen als we aan onze omgeving willen geven. En soms hoort daar een cadeautje voor jezelf bij.

Maar probeer dan wel dezelfde regels te hanteren als dat je bij cadeautjes voor anderen doet. Dat betekent dat je jezelf niet hoeft op te zadelen met een geurkaars omdat je die nou eenmaal tegen het lijf loopt in het tuincentrum. Probeer, óók voor jezelf, iets te kopen wat echt hoog op je lijstje staat. Al mag het ook een paar prachtige wollen sjaal zijn, die je weliswaar nodig hebt, maar normaal niet zo snel voor jezelf zou kopen.

In het geval van een cadeau aan jezelf, weet je één ding zeker: de ontvanger zal er blij mee zijn!

Bron: 
Quartzy