Foto: Unsplash
Foto van Eva Jinek

Waarom eerst doen en dan pas denken niet eens zo’n gek idee is

Zei jouw moeder ook altijd tegen je: ‘eerst denken, dan pas doen’? Nou, deze filosoof is ervan overtuigd dat het precies andersom is: doe eerst, en denk dan pas na. Kortom: YOLO.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Carpe Diem, pluk de dag, leef in het moment, of de welbekende YOLO. Het zijn allemaal on-ge-lo-fe-lijke clichés, maar toch zit er best wat in. Tenminste, dat betoogt filosoof en auteur Roman Krznaric in zijn boek Carpe Diem Regained.

Je droombaan he-le-maal kapot plannen

Hierin breekt hij een lans voor het oeroude gezegde. Want we moeten juist wat minder denken, en wat meer gewoon proberen. Om te illustreren, neemt hij het voorbeeld van de zoektocht naar een nieuwe baan. In plaats van een perfect plan uit te stippelen hoe je precies, stapje voor stapje je droombaan te pakken krijgt, kan je beter gewoon wat gaan uitproberen.

Krznaric: “Dat is wat ik met mijn eerste kookcursus heb gedaan – het was echt een eerst-doen-en-dan-denken-experiment, dat ik erbij deed terwijl ik mijn baan nog had. En dat is de beste manier om erachter te komen wat ons waarschijnlijk voldoening zal schenken (of juist niet): in het diepe springen en aan den lijve ervaren.”

De liefde is ook niet te voorspellen

Deze aanpak werkt volgens de filosoof niet alleen bij een zoektocht naar werk, maar ook in zaken als de liefde. “Je kunt een lijstje met zorgvuldig gedefinieerde criteria voor de perfecte minnaar opstellen – zijn uiterlijk, zijn opleiding, zijn gevoel voor humor – maar als je dan eindelijk iemand tegenkomt die aan alle eisen voldoet, zegt hij je misschien helemaal niets,” vertelt de auteur. “En een tijdje later loop je iemand tegen het lijf die helemaal niet bij je lijkt te passen en ineens ga je hopeloos voor de bijl. Het gaat in het leven niet altijd om logische planning – het gaat om doorleefde ervaringen die een uitdaging vormen voor wat we als vanzelfsprekend beschouwen en ons een route naar inzicht en zelfontdekking bieden.”

Wat is er mis met een beetje rationaliseren?

Klinkt heel logisch, maar moeten we ons dan de hele tijd gewoon blind in het diepe storten? Wat is er mis met een  gezonde dosis rationalisering en planning? Helemaal niets, aldus Roman Krznaric, we mogen best nog rationeel nadenken. Er is alleen een grens aan dat denken. Op een gegeven moment kun je ergens over nadenken tot je een ons weegt, maar schiet je er niets meer mee op. Dat is het moment waar je gewoon moet bedenken dat het tijd is om je in een nieuwe ervaring te storten en te gaan experimenteren. Krznaric: “Dit verschaft nieuwe informatie. Niet alleen over hoe een bepaalde ervaring nu werkelijk is, maar ook over het gevoel dat zij ons bezorgt.”

Falen hoort erbij

Deze YOLO-attitude brengt wel een risico met zich mee: je gaat wat vaker falen. Maar laat je daar vooral niet door uit het veld slaan, zegt de filosoof.  “Wat dan nog? Ralph Waldo Emerson, een van de grootste negentiende-eeuwse verdedigers van carpe diem, smeekte ons om deze werkelijkheid met geestdrift te aanvaarden: Wees niet te timide en fijngevoelig in je handelen. Het hele leven is een waagstuk. Hoe meer je experimenteert, hoe beter. Wat maakt het uit als die experimenten een beetje grof zijn, en je jasje vuil wordt of scheurt? Wat als je werkelijk op je bek gaat en een paar keer door de modder rolt? Krabbel op, je zult nooit meer zo bang zijn om te vallen.”

Minder agenda-hedonisme en meer YOLO dus. Op naar de vrijmibo, dan maar!

Wil je meer weten over filosoof en auteur Roman Krznaric? Lees dan verder in dit artikel van Brainwash Festival.

10 november 2017 17:00
Bron: 
Brainwash festival