Foto: Getty
Foto van Eva Jinek

Waarom een middagdutje wel eens het recept voor een geslaagd studiejaar kan zijn

Nachten doorhalen op liters koffie met de satéprikkers tussen je ogen is niet de sleutel tot succes als het om studeren gaat. Dus lieve studenten, boeken dicht en investeer eens in de relatie met je bed. Daarom werken we drie mythes over slaap de wereld uit.

Foto: Getty
Foto: Getty

Mythe 1: Doorhalen voor een tentamen werkt

Met het nieuwe collegejaar voor de deur is het tijd voor goede voornemens. Vol frisse moed schaf je drie spierwitte notitieblokken aan en beloof je jezelf plechtig naar al je colleges te gaan en ook écht al je aantekeningen goed bij te houden. En dan ineens is het de dag voor je tentamen. Paniek!

In de hoop om iets van die enorme achterstand van de afgelopen weken in te halen, besluit je dat er niets anders opzit dan een nachtje door te halen. Geen gek idee, één nachtje moet wel lukken toch? Zeker met het juiste overlevingspakket.

Maar volgens professor Jakke Tamminen van de Royal Holloway University is dit een bijzonder slecht idee. Die uurtjes slaap zijn namelijk cruciaal voor het leerproces in je hersenen. De kans is dus veel groter dat je dat tentamen haalt als je de satéprikkers inruilt voor een kopje thee en lekker vroeg onder de wol kruipt.

Mythe 2: Je kan actief leren in je slaap

Oke, maar wat nou als je tijdens het slapen een bandje afspeelt van alle moeilijke stof die je moet leren. Dan kan dat ‘s nachts toch heerlijk marineren in je hersenpan? Helaas moet professor Tamminen ons wederom teleurstellen, dat dít zou helpen is namelijk ook klinkklare onzin.

Wat dan wel? “Meer slapen,” aldus de professor die onderzoek doet naar de relatie tussen slaap en leervermogen. “Eigenlijk zijn je hersenen gewoon nog aan het doorleren tijdens je slaap,” legt hij uit aan BBC.

Volgens zijn onderzoek is vooral de diepe slaap, oftewel de slow-wave sleep, cruciaal voor het leerproces. En dat zou meteen een verklaring kunnen zijn waarom kinderen in verhouding zoveel en zo snel kunnen leren. Zij hebben namelijk meer diepe slaap en minder REM-slaap dan volwassenen. En die diepe slaap zorgt er bij kleintjes voor dat alles wat zij onbewust al weten, wordt verankerd en verandert in kennis die ze zelf paraat hebben.

Mythe 3: Middagdutjes zijn voor kinderen

Volgens onderzoeker Dominique Petit zijn de middagdutjes van jonge kinderen ook cruciaal voor het uitbreiden van hun vocabulaire én om betekenis te geven aan de woorden die ze leren. “Kinderen móeten echt slapen overdag om alles te kunnen onthouden.”

Maar ook volwassenen moeten de magische werking van slaap niet onderschatten. Slaap houdt je hersenen als het ware flexibel. Volgens onderzoeker Katharina Zinke komt dat doordat je hersenen de slaap gebruiken om alle belangrijke dingen uit je geheugen te filteren en op te slaan. Heel handig dus.

Als jij tussen je lessen door even een middagdutje wilt doen, is dat dus niet omdat je lui bent maar om je hersens een handje te helpen. Lees het hele artikel van de BBC via de link hieronder.

Bron: 
BBC