Vijf tips waarmee je langer van het ontspannen ‘vakantiegevoel’ geniet
Foto van Eva Jinek

Vijf tips waarmee je langer van het ontspannen ‘vakantiegevoel’ geniet

Je hebt een week, misschien wel twee, even helemaal niks hoeven doen. Of je nu languit op een strandbedje hebt gelegen, door de bergen bent gaan mountainbiken of hebt gekampeerd in een bos, het idee is hetzelfde. Ontspannen, je hoofd leegmaken en opladen.

Vijf tips waarmee je langer van het ontspannen ‘vakantiegevoel’ geniet
Vijf tips waarmee je langer van het ontspannen ‘vakantiegevoel’ genietUnsplash

En dat is maar goed ook, want het is helemaal niet gezond om je vakantie over te slaan. Het zou het risico op burn-out, depressie en een hartaanval vergroten. Maar hoe komt het dat je het effect van die broodnodige vakantie maar zo kort voelt? Je bent niet de enige die hier last van heeft, de zogenaamde post-vacation burn-out is volgens Medium een bekend fenomeen aan het worden. Gelukkig zijn er een paar stappen die je kan ondernemen om het verschijnsel tegen te gaan. 

1. Kies de juiste vakantie

Klinkt simpel, maar zorg ervoor dat je een vakantie kiest waarin je de ruimte hebt om tot rust kan komen. En dat is voor iedereen persoonlijk. Waar de één geen moment stil kan zitten, neemt de ander liever de tijd om alle boeken te lezen die zich het afgelopen jaar op het nachtkastje hebben opgestapeld. Schets dus een duidelijk beeld van wat je wil voordat je iets boekt. Voor je het weet word je elke ochtend je bed uit getrommeld om te gaan hiken. Terwijl daar totaal geen zin in hebt.

We begrijpen dat je zo lang mogelijk op vakantie wil, maar onderschat je vrije tijd thuis niet. Zorg er daarom voor dat je minimaal nog één dag vrij bent nadat je terugkomt van vakantie. Gun jezelf de tijd om je door die enorme berg vuile was heen te ploeteren en om bij te komen. Inderdaad, ook van vakantie moet je bijkomen.

2. Met een gerust hart vertrekken

Begin je vakantie met een schone lei en laat die vervelende taken op je werk niet liggen. Anders blijven die de hele vakantie door je hoofd spoken. Naast een out-of-office mail opstellen, is het belangrijk om een gedetailleerde overdracht achter te laten zodat je collega’s precies weten wat ze moeten doen. De gouden tip van Medium: stel het liefst één persoon aan om de belangrijkste zaken aan te pakken terwijl je weg bent. 

3. Echt ontspannen

Niet iedereen is ervoor gemaakt om een week lang aan het zwembad te liggen. Maar relaxen betekent ook zeker niet dat je niks mag ondernemen. Altijd geroepen dat je toch echt een keer wil leren koken? Volg een kookcursus. Of neem duikles, als je jezelf meer het avontuurlijke type vindt. Een nieuwe hobby kan juist helpen om mentaal je focus te verleggen. Een bijkomend voordeel is dat je hierdoor minder snel zal gaan piekeren over je werk. 

Echt ontspannen
Echt ontspannenUnsplash

En wat betreft e-mails, belletjes en sms’jes: probeer het tot een minimum te beperken, hoe moeilijk het ook is. De voordelen die een vakantie voor je gezondheid heeft worden weggevaagd wanneer je bij elk berichtje naar je telefoon grijpt. Daarnaast kan een beetje verveling juist je inspiratie aanwakkeren.

4. Kom rustig op gang

Gebruik de laatste dagen thuis om je vakantie goed af te sluiten. Kijk foto’s terug, praat lekker na onder het genot van een glas wijn of brainstorm alvast over je volgende vakantie. Melk de napret lekker uit, zo blijf je langer in het vakantiegevoel hangen.

En ga gewoon op tijd naar bed wanneer je dan weer begint met werken. De verleiding is groot om ‘s avonds toch nog even aan het werk te gaan om de achterstand weg te werken die tijdens je vakantie is ontstaan. Maar we weten allemaal dat slaaptekort niet bepaald bevorderlijk is voor een ontspannen werkweek.

Kom rustig op gang
Kom rustig op gangUnsplash

5. Een vakantie lost niet alles op

Wees niet verrast als het vakantiegevoel op een gegeven moment wegebt, dat is normaal. Maar als je hele vakantie in de schaduw stond van stress over je werk, is er misschien iets meer aan de hand. Als je echt worstelt met burn-out klachten is een vakantie slechts een tijdelijk oplossing.

En probeer ook te onthouden dat die schaarse vakantiedagen niet de enige momenten zijn waarop je mag ontspannen. Probeer op je werk ook eens je gedachten te laten varen. Zonder je daar meteen schuldig over te voelen. Of adopteer de vakantie mindset ook in het weekend. Volgens onderzoek hebben vooral koppels hier baat bij,  ze besteden minder tijd aan saaie klusjes, maar eten langer met elkaar en hebben meer seks. Niets te verliezen dus.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het via onderstaande link:

Bron: 
Medium