Vechten tegen klimaatverandering is makkelijker dan je denkt, bewijzen deze tips
Foto van Eva Jinek

Vechten tegen klimaatverandering is makkelijker dan je denkt, bewijzen deze tips

In je uppie klimaatverandering tegengaan kan voelen als onbegonnen werk. Maar volgens The New York Times zijn er wel degelijk stappen die je zelf kunt nemen om een steentje bij te dragen. En die zijn makkelijker dan je denkt.

Vechten tegen klimaatverandering is makkelijker dan je denkt, bewijzen deze tips
Vechten tegen klimaatverandering is makkelijker dan je denkt, bewijzen deze tipsUnsplash

‘Grote problemen, kleine invloed’ is vaak de gedachte als het gaat om het redden van de planeet. Want wat voor verschil maak je nou met die kleine stapjes in je dagelijks leven, zoals het scheiden van je afval? Of dat minuutje korter douchen? Toch meer dan je denkt, schrijft de krant. Maar dan verschijnt alweer de volgende vraag: waar moet je beginnen? Hieronder volgen een paar tips die voor iedereen best te doen zijn.

Verslijt geen smartphones
Voor als je het nog niet wist: dat kleine computertje dat nu waarschijnlijk binnen een straal van tien meter in je bereik ligt, is een enorme energiebron. De productie van een iPhone 6 kost zo’n 80 kilo koolstofdioxide, net zoveel als wanneer je 34 liter benzine zou verbranden. De tip van The Times? Wees zuinig op je telefoon, en als je dan écht een nieuwe nodig hebt, recycle hoe dan ook je oude óf koop een gebruikte.

Laat de blaadjes hun werk doen
Hoewel we de herfst al hebben gehad, raadt de krant toch aan om geen dode bladeren te vegen (óók als ze in de weg liggen). Deze bieden namelijk grootschalig onderdak aan wormen, motten en vlinders, en die zijn weer een lekker maaltje voor de vogels. Zo zijn bladeren dus onmisbare schakels in de voedselketen en helpen ze bij het voeden van de aarde. Laat ze dus maar lekker schimmelen!

Laat die afwasborstel links liggen
Een afwasmachine lijkt misschien een energieverspiller, maar scheelt veel in watergebruik als je het vergelijkt met een ouderwetse ‘handafwas’. Volgens de krant gebruiken de nieuwste vaatwassers zo ongeveer 13 liter water per keer. Per minuut dat je met de hand afwast, verbruik je al 5 liter. Reken maar uit: met 4 minuten afwassen verbruikt al bijna dubbel zoveel water als één rondje van de afwasmachine. Maar ook als je geen afwasmachine hebt of wil aanschaffen, kun je iets doen. Gebruik bijvoorbeeld de ‘2 emmers-methode’: in plaats van het water te laten lopen tijdens het afwassen, vul je twee emmers: één met sopwater en de ander met schoon water. Hierdoor kun je heel veel liters sparen.

Een man koopt vintage kleding
Een man koopt vintage kledingUnsplash

Stop met shoppen
In het tijdperk van fast fashion is het volgens The New York Times beter om zo lang mogelijk met je kleding te doen. Kledingfabrikanten gebruiken namelijk niet-afbreekbare chemicaliën voor het verven van katoen. Maar niet getreurd, wil je toch een nieuwe garderobe? Ga dan vintage winkelen!

Denk goed na bij wat je online bestelt (en weer terugstuurt)
Bestel jij vaak alle maten van een kledingstuk, zodat er tenminste ééntje past? Of een paar schoenen in alle kleuren van de regenboog om later te beslissen welke je wilt houden? Denk hier goed bij na, want iedere keer dat jij iets bestelt, wordt er CO₂ uitgestoten door bezorgbusjes. Onderzoek dus altijd goed wat je koopt, zodat je het niet hoeft terug te sturen. En vergeet ook niet om de dozen te recyclen.

Neem afstand van fossiele brandstoffen
Het zal niet voor veel mensen gelden, maar toch wil The New York Times ons op het hart drukken om in je aandelenportefeuille ook rekening te houden met Moeder Aarde. De aandelen in bedrijven die werken met fossiele brandstoffen kun je dus beter laten varen. Denk daarom nu alvast na in welk bedrijf jij later je pensioen wil steken.

Je bent wat je eet
Er gaat een enorme hoeveelheid energie om in het produceren van ons voedsel: voornamelijk vlees en zuivel. Neem het voorbeeld van de hamburger: het maken van één hamburger verbruikt net zoveel water als een douche van anderhalf uur. Daarnaast wordt er ook nog steeds ontzettend veel eten weggegooid, denk dus vooral goed na bij het inkopen doen: hoeveel heb ik écht nodig?

Check hoe jouw huis eigenlijk is verwarmd
Hoewel het artikel van The New York Times vooral focust op Amerikaanse huizen, zijn er nog steeds veel woningen die worden verwarmd door energieverbruikende systemen. Of bijvoorbeeld onnodig veel warmte verloren laten gaan door een gebrek aan isolatie. De krant adviseert om een goede monteur in te huren, die kan helpen bij het niet onnodig verspillen van energie. Naast dat het beter is voor de planeet, kan het je ook nog eens veel geld schelen!

Wij zijn door het artikel van The New York Times weer wakker geschud over wat we zelf kunnen doen. Lees het artikel via de link hieronder.

Bron: 
The New York Times