Slapend lammetje
Foto van Eva Jinek

Schaapjes tellen om in slaap te vallen? Geen goed idee.

Schaapjes tellen om in slaap te vallen? Geen goed idee. The Guardian zet de feiten en fabels van slaap op een rij. Wij verzamelde een aantal van de vragen en (verrassende) antwoorden uit het artikel.

Slapend lammetje
Slapend lammetjeFoto: Unplash

Is het een goed idee om een siësta of powernap te houden?

The Guardian begint met het uitleggen van het verschil tussen een powernap en siësta. Want een siësta is een cultureel fenomeen in landen waar het in de zomer heet is. Mensen hebben dan na de lunch vaak een dip en houden een rustmoment.

Een powernap is meer bedoeld voor het inhalen van slaap, maar een vervanging voor een goede nachtrust is het niet. Een middagdutje kan wel een positieve uitwerking hebben op je geheugen en stemming, maar alleen als je niet langer dan 25 minuten plat gaat. Dat is te kort om in een diepe slaap te belanden.    

Schaapjes tellen om in slaap te vallen, werkt dat?

Nee. Althans, dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Zij deden onderzoek naar het tellen van schaapjes voor het slapen gaan en concludeerden dat het te alledaags is om van al je zorgen af te komen. De slaaptactiek zou er zelfs voor zorgen dat je langer wakker ligt.

Wat volgens hen beter werkt is om aan een mooie, rustgevende bestemming te denken. We noemen een wit strand ergens op een eiland in de tropen. Met het geluid van een zachte zeebries in je hoofd, val je geheid als een roos in slaap. Welterusten!

Bron: 
The Guardian