Foto: ANP
Foto van Eva Jinek

Omarm sleur! Het maakt ons gelukkig

Elke dag op dezelfde tijd opstaan, eten, en naar bed. Voor veel mensen klinkt dit niet als een enerverend bestaan. Toch is het juist routine dat ons gelukkig maakt. De NRC haalt in dit artikel een onderzoek van socioloog Theun Pieter van Tienoven aan. De Vlaming pleit voor meer waardering van sleur.

Foto: ANP
Foto: ANP

Angst voor sleur

Vooral als je kinderen hebt is een dagelijks ritme belangrijk voor het functioneren van het gezin. Toch wordt routine vaak in één adem genoemd met saai. We vertellen onze vrienden enthousiast over een spannende vakantie in het Colombiaanse oerwoud, maar we vertellen liever niet dat we gisteravond weer op de bank hingen om Eigen Huis en Tuin te kijken. Sleur als ultiem angstbeeld. We willen zo min mogelijk routine, terwijl we er eigenlijk niet zonder kunnen, stelt Van Tienoven.

Tijd over voor iets speciaals

Een vast schema maakt de drukke werkweek inzichtelijk. Door het strakke ritme hebben ouders 's avonds en in het weekend tijd over om leuke dingen in te plannen, zegt Van Tienoven. Kortom: sleur betekent niet dat er geen ruimte meer is voor spanning in je leven.

We willen zo min mogelijk routine, terwijl we er eigenlijk niet zonder kunnen

Theun Pieter van Tienoven

Uit het onderzoek van de Universiteit van Brussel blijkt dat ongeveer 40 procent van werkweek er voor Belgische volwassenen hetzelfde uitziet. Activiteiten die we elke dag op hetzelfde tijdstip doen gaan op de automatische piloot, vertelt de Van Tienoven. Hierdoor kost het ons veel minder energie. ''Stel je voor dat we elke dag weer opnieuw een plan moesten verzinnen om de kinderen naar school te brengen.''

Tips: vaste kantooruren en thuiswerken

De werkweek is voor veel van ons de routine waar het meeste tijd in gaat zitten. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Warwick zijn we het gelukkigst als we vaste werktijden hebben, zeg van 9 tot 5, en daarbuiten 'offline' zijn.

Daarnaast zorgt (af en toe) thuiswerken ook voor een groter gevoel van geluk. Dus onderhandel eens met je baas over een dagje thuiswerken in plaats van die felbegeerde salarisverhoging. En het allerbelangrijkste: durf sleur in je leven te omarmen!

Bron: 
NRC