Ondanks de slechte publiciteit kan roddelen eigenlijk best wel goed voor je te zijn.
Foto van Eva Jinek

Niks geen driedelige tong vol met slechte bedoelingen, roddelen is gezond

“Ik wil niet roddelen, maar ….” We doen het allemaal. Roddelen wordt gezien als iets enorm negatiefs. Toch blijkt uit een heel aantal onderzoeken dat het eigenlijk iets heel gezonds is.

Ondanks de slechte publiciteit kan roddelen eigenlijk best wel goed voor je te zijn.
Ondanks de slechte publiciteit kan roddelen eigenlijk best wel goed voor je te zijn. Gettyimages

De Talmoed omschrijft roddelen als een ‘driedelige tong’ die drie mensen doodt: de verteller, de luisteraar en de persoon waarover wordt geroddeld. Roddelen zien we als iets gemeen en asociaal. En dat is het ook. Tenminste, als de roddels echt bedoeld zijn om iemand het leven zuur te maken.

Maar ondanks de slechte publiciteit kan roddelen eigenlijk best wel goed voor je te zijn. Journalist Ben Healy legt in the Atlantic uit hoe dat precies zit. Roddelen zit namelijk zo sterk in ons systeem, dat het een manier is geworden verbonden te raken met de mensen om ons heen. Sterker nog, zelfs die enorm gemene roddels zorgen voor een gevoel van verbondenheid. Uit onderzoek van de Universiteit van Texas en de Universiteit van Oklahoma blijkt zelfs dat wanneer twee mensen negatieve gevoelens over een derde persoon delen, ze zich waarschijnlijk dichter bij elkaar voelen dan wanneer ze allebei een positieve gevoelens over de ander zouden delen.

En dat niet alleen, want roddels maken ons ook een beter mens. En wel op drie manieren:

1. Meer inspiratie

Positieve roddels over anderen vormen een inspiratie voor onszelf. Een team van Nederlandse onderzoekers meldde dat roddelen over anderen ons beter in staat stelt te reflecteren op ons eigen gedrag. Dus hoe meer er positief geluld wordt over een ander, hoe meer we het gevoel krijgen dat we ons eigen gedrag misschien ook moeten verbeteren.

We hebben nog niet eens specifiek de behoefte dat hetzelfde positieve geouwehoer over ons zou moeten gaan, maar we worden onbewust wel aan het denken gezet.

2. Goed voor je ego

Hoewel mensen normaal nog wel eens kunnen meeliften op andermans succes, wordt er in het geval van roddelen juist geprofiteerd van het verlies van de ander. Negatieve verhalen over anderen, maakt onszelf eigenlijk een beetje trotser.

Iedereen heeft vroeger op school wel eens meegemaakt dat je beste vriend een onvoldoende kreeg voor een proefwerk waar hij o zo hard voor geblokt had, terwijl jij zonder dat oneindige studeren tot in de kleine uurtjes, het hoogste cijfer van de klas binnen wist te slepen. Met die acht was je überhaupt al blij, maar hoe meer mensen je hoorde praten over dat ongelooflijk slechte cijfer van je vriend, hoe beter jij je ging voelen over dat heerlijke cijfer dat jezelf had gescoord. En zo’n egoboost, die hebben we allemaal wel eens nodig.

3. We halen er een les uit

Het horen van al die gemene roddels, of het nou waar is of complete lariekoek, zet ons aan het denken. Het wekt gevoelens op zoals: ‘dit zou ik nooit doen’ of ‘dit wil ik echt nooit meemaken’. En onbedoeld leren we er dus een hele sterke les uit.

Daarnaast kunnen de negatieve roddels er ook voor zorgen dat de persoon in kwestie er een lesje uit leert. Als deze persoon erachter komt, kan het zijn dat hij of zij het zó vervelend vindt wat er rond gaat, dat diegene meteen zijn leven wil beteren.

Al zorgt het eigenlijk vaker voor frustraties. Maar ook dan kun je er wat van leren: namelijk dat je de mening van anderen niet zo belangrijk vindt en veel liever bij je eigen punt blijft. Dus, roddels kunnen je ook bewust maken van wie je wel of juist niet wilt zijn én met wie je wel of niet bevriend wilt zijn.

Nu willen wij roddelen zeker niet aanmoedigen, maar aangezien tweederde van de gesprekken toch in de categorie roddelen valt, kan een roddeltje voor eigen bestwil dus niet zoveel kwaad. Dus, don’t be to hard on yourself, en gebruik het gewoon om een beter mens te worden!

Bron: 
The Atlantic