We lopen er nog net niet bij als uitgeknepen vaatdoekjes.
Foto van Eva Jinek

Is jouw brein al op vakantie, maar jij helaas nog niet? Dit doe je ertegen

Hoofdpijn, langzaam, brommende vliegen in je oor en dit alles terwijl je de zweetdruppels over je rug voelt lopen? Wanneer de thermometer de 25 graden aantikt, zijn we niet vooruit te branden. Tijd voor wat tips om het hoofd koel te houden.

We lopen er nog net niet bij als uitgeknepen vaatdoekjes.
We lopen er nog net niet bij als uitgeknepen vaatdoekjes. Gettyimages

Zomer. Heerlijk, denk je. Maar na de zoveelste week van onafgebroken Nederlandse hitte, heb je misschien ook wel eens zin in een lekkere productieve dag op kantoor. En laten we eerlijk zijn, die actieve houding is ver te zoeken.

We lopen er nog net niet bij als uitgeknepen vaatdoekjes. Alle energie lijkt wel uit je gezogen te worden door de warmte. We kunnen eigenlijk nog maar aan één ding denken: vakantie. Please!

Dat gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen volgens The CUT. Vanaf jongs af aan wennen we al aan het idee dat we van begin juli tot eind september vakantie hebben. En dat gevoel, dat gaat er niet meer uit, ook niet als je werkt en er een compleet ander ritme op na houdt. Vanaf september voelen we ons weer herboren en barsten we van de nieuwe energie en ideeën om mee aan de slag te gaan. Maar tot die tijd moeten we de hitte zien door te buffelen op werk terwijl we diep van binnen de komende twee maanden niets anders willen dan onze benen omhoog gooien terwijl er een koude washand op ons voorhoofd ligt.

Daarom hebben wij een paar tips op een rijtje gezet over hoe je tóch productief kan blijven gedurende het warme zomerweer!

1. Keep it cool

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het kan er nog wel eens bij inschieten. Zoek de afkoeling op. Dus, grijp de afstandsbediening van de airco en laat de temperatuur van je werkplek dalen.

Airco biedt namelijk op twee gebieden uitkomst. Het werken is namelijk veel beter vol te houden in een koelere ruimte. Uit dit onderzoek is zelfs gebleken dat studenten beter presteren in ruimtes waar airco aanwezig is, dan in ruimtes zonder airco. Bovendien doet de koude luchtstroom er nog een schepje bovenop door je scherp en alert te houden.   Werk je op een plek waar airco is, dan kun je de warmte dus niet langer als excuus gebruiken voor een klein foutje. Oeps.

2. Or keep it hot

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, aangezien we je net nog aanmoedigde om vooral de kou op te zoeken, maar laat je verrassen. Met hot bedoelen we natuurlijk niet dat je de thermometer naar standje 5 december moet opdraaien, maar hebben we het over eten. Eten is natuurlijk altijd een goed idee, maar met warm weer kan je het beste gaan voor pittig eten. Dit zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling een flinke boost krijgt en daardoor wat tandjes harder gaat werken.

Het resultaat: je voelt je actiever en gaat er ook nog eens lekker van zweten. Al deed je dat laatste waarschijnlijk al. Niemand zit natuurlijk te wachten op een natte rug of vastgeplakt zitten aan het zitvlak van je bureaustoel, maar dat gevreesde zweet zorgt wel voor wat hoognodige verkoeling en daar zitten we dan weer wél op te wachten.

3. Tijd voor een tropenrooster

Ochtendmens of niet, probeer deze zomer de wekker een paar uurtjes eerder te zetten. En dan vervolgens niet in de snooze-val trappen. Even doorbijten, een espresso erin en gaan. Als je ‘s ochtends rond 7:00 uur al begint met werken, kun je namelijk om 16:00 uur al naar huis. En geloof ons, tegen de klok van vier, ben je daar heel blij mee. Want hoewel de zon om 12:00 op z’n hoogst staat, zijn de meteorologen het erover eens dat 16:00 uur echt het heetste moment van de dag is. En doordat jij dus al zo vroeg begonnen bent, kan je op het heetste moment van de dag lekker languit in het park gaan liggen of de verkoeling zoeken op een bankje onder een boom met een lekkere ijsco. Een win-winsituatie, dunkt ons.

Toch écht geen ochtendmens? Wellicht biedt de siësta dan uitkomst voor jou. Hoewel bijna iedereen wel is te porren voor een lekker middagdutje, kan door midden hakken van je werkdag je productiviteit aanzienlijk vergroten. ‘s Ochtends werk je bijvoorbeeld van 9:00 tot 14:00 uur en ‘s middags weer van 16:00 tot 20:00 uur. Op de manier hoef je niet tergend vroeg je bed en heb je ook nog iets aan je avond. En, je productiviteit blijft op peil!

4. Hydrateren kan je leren

Ooit bedacht dat het versufte gevoel misschien komt doordat je eigenlijk veel te weinig drinkt? Met extreem warm zomerweer is het extra belangrijk om die ingebouwde watertank regelmatig bij te vullen. Hoeveel water je precies moet drinken, verschilt per persoon.

Bovendien is er nog een leuke bijkomstigheid. Hoe meer water je drinkt, hoe vaker je naar de wc moet. Al die mini-plaspauzes zijn eigenlijk een soort bonus. En na zo’n kleine break kun je weer haarscherp achter je bureau kruipen.

Vergeet niet je ingebouwde watertank regelmatig bij te vullen.
Vergeet niet je ingebouwde watertank regelmatig bij te vullen.Gettyimages

5. Maak een waar plantenparadijs van je werkplek

En om nog even in de natuurlijk sferen te blijven, ook planten bieden uitkomst in de zomer! Met een paar zomerse planten creëer je niet alleen een tropische vibe, maar planten zijn ook nog eens de beste natuurlijke klimaatregelaars. Enorme warmte is namelijk funest voor klimaat van je werkplek. Gelukkig zorgen planten ervoor dat de impact van warm weer op het binnenklimaat aanzienlijk verminderd wordt. Met gierende banden naar het tuincentrum dus. (Wel opschieten natuurlijk in verband met de beperkte productiviteit.)

Wij zien het ombouwen van je werkplek tot een tropisch zwemparadijs ook nog als een legitieme optie. Maar de kans is groot dat je baas daar niet direct om staat te springen. Al kan hij of zij weinig op- of aan te merken hebben op de bovenstaande tips. Voor nu, aan het werk!