De 13 tips voor een succesvol leven
Foto van Eva Jinek

Het geheim voor een succesvol leven schuilt in deze 13 stappen

Als je deze dertien dingen iedere dag doet, zou er een gouden toekomst voor je in het verschiet moeten liggen. En wie wil er nou niet succesvol worden?

De 13 tips voor een succesvol leven
De 13 tips voor een succesvol leven screenshot

Wat is één dag op de rest van je leven? Nou, volgens Medium best veel! Als je het onderstaande lijstje iedere dag naloopt, heeft dat direct effect heeft op je leven. Dus, onder het mom van: ‘own the day, own your life’, leggen wij je natuurlijk graag uit welke dertien stappen de sleutel vormen tot succes.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Probeer je iedere ochtend een voorstelling te maken van de dag die komt. Plan alvast vooruit, mediteer en bedenk hoe je je die dag zou willen gedragen. Wat staat je te wachten? Wie zou je kunnen tegenkomen? En hoe reageer je dan op die mensen? De ochtend is het perfecte moment om een dagboekje bij te houden en de pagina’s te gebruiken om een succesvolle dag af te dwingen.

2. Eropuit

Een wandeling kan je helpen om je hoofd leeg te maken en zorgt er op die manier voor dat je je werk beter kunt doen. De beweging is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd. Heb je het te druk om te wandelen? Multitask! Ga lopend vergaderen of doe een telefoontje tijdens het wandelen.

3. Opperste concentratie

Dit wordt ook wel ‘deep work’ genoemd. In de praktijk is dit simpel: leg je telefoon weg, sluit je laptop af en focus je even echt op een taak. Ga iets schrijven, iets designen of simpelweg iets bedenken. Maar focus je er volledig op. Dit is wel iets wat je iedere dag bewust moet inplannen, want deze taak vink je niet zomaar even tussendoor af.

4. Doe iets liefs

Dit is een taak die je bij letterlijk iedereen om je heen in de praktijk zou kunnen brengen. Waar een mens is, is een kans om iets liefs te doen. Of je nou voor iemand opstaat in de tram, de buurvrouw helpt met boodschappen of je neefje met zijn huiswerk: je voelt je vaak beter als je iets liefs doet voor een ander.

5. Lezen, lezen, lezen

Neem iedere dag de tijd om iets te lezen. Er is altijd wel tijd voor te vinden! Tijdens de lunch, vlak voor het slapen, in de trein, zelfs wat  je op je telefoon of laptop leest, telt mee. Lees een paar pagina’s of een heel boek. Maar zorg dat je iets leest. Er is een hele wereld aan informatie waar je je voordeel mee kan doen. Alles wat je leest zorgt voor het verruimen van je perspectief of simpelweg voor meer kennis.

6. Geniet van de stilte

Vind elke dag een manier om je even los te koppelen van je omgeving. Stel jezelf de vraag: hoe vaak ben ik onbereikbaar? Het antwoord is waarschijnlijk: niet vaag genoeg. Zorg ervoor dat een momentje ‘niks in stilte’ is ingepland in je agenda.

7. 3, 2, 1, actie

Misschien niet onze favoriet uit het lijstje van Medium: sport! Wie iedere dag sport, heeft altijd wel iets om trots op te zijn. Nou vinden wij iedere dag een pietsie overdreven, maar een extra kilometer rennen of een gewichtje zwaarder squatten, het zijn allemaal prestaties waar we trots op mogen zijn.

8. Denk na over de dood..

Minimaal één gedachte per dag zou over de dood moeten gaan. We leven namelijk maar één keer en het is goed om je dat te beseffen. Hoe veel van onze kostbare tijd maken we ons druk over nutteloze dingen? Leef je leven alsof dit al je tweede kans is.

9. ..maar, leef!

Stel, je spreekt af met een vriendin, maar ze is te laat. Dan ben je uit een vastgeroeste gewoonte waarschijnlijk geneigd om je telefoon weer uit de broekzak te trekken om de tijd een beetje te doden. Maar, wacht eens even! Er is namelijk zoveel meer dat je in die paar minuten kunt doen. Echt contact maken met iemand bijvoorbeeld. Iets doen wat je al heel lang wil doen. Of geniet twee tellen van de natuur om je heen en probeer heel even stil te zijn. Kortom, leef gewoon, want wie weet hoeveel tijd we nog hebben.

10. Probeer blij te zijn met de goede én de slechte dingen

Vaak zijn we alleen dankbaar voor de goede dingen in ons leven. Maar volgens Medium mag je ook best dankjewel zeggen tegen iemand die je heeft beledigd. Zeg daarom ook dankjewel tegen een verpest project en tegen een vertraagd postpakket. Waarom? Omdat er nog veel ergere dingen zouden kunnen gebeuren, maar vooral omdat je gewoon geen keus hebt. Dus, waar kies je dan liever voor? De woede of de waardering?

11. Een momentje om terug te kijken

‘s Ochtends bereid je je voor op de dag, maar ‘s avonds is het tijd om te reflecteren. Wat ging er goed vandaag? Wat kan ik beter doen? Kan ik me beter voorbereiden? Allemaal vragen waar je best even bij stil mag staan voor je naar bed gaat.

12. Zoek het in iets ‘groters’

Hier wordt het misschien een beetje zweverig, maar het is zeker een goed idee om af en toe de verbinding te zoeken met iets dat ‘groter is dan jijzelf’. Dat hoeft overigens niet in de kerkbanken te zijn, al is dat ook een mogelijkheid natuurlijk. Maar je kunt de diepere betekenis van het leven misschien ook vinden met je voeten in het gras, in een mooi gedicht, het uitzicht uit het zolderraam of een mooi stuk muziek.

13. Zzzzzz

De bovenstaande tips zullen nooit helpen als je niet voldoende energie hebt om ze uit te voeren. Ogen dicht en slapen dus. En dan het liefst acht uur, want je lichaam heeft z’n rust hard nodig.

Of het iedere dag herhalen van deze trucjes nou echt een garantie is voor succes is de vraag. Maar wie weet kunnen een aantal tips je een eindje op weg helpen en daar dragen wij natuurlijk graag aan bij!

Bron: 
Medium