JOMO, oftewel: the joy of missing out
Foto van Eva Jinek

Helemaal klaar met altijd online zijn? Dan is deze trend je op het lijf geschreven

Check je ook om de 2 minuten je telefoon? Meteen paniek als je geen wifi hebt? Stiekem worden we strontziek van dat constant beschikbaar zijn. Gooi daarom je FOMO overboord en maak plaats voor JOMO!

JOMO, oftewel: the joy of missing out
JOMO, oftewel: the joy of missing outGettyimages

Veel mensen hebben last van een vorm van FOMO (fear of missing out). Ze zijn bang om iets te missen als ze hun mobiel ook maar één seconde uit het oog verliezen. Best ironisch, want tegelijkertijd hebben we altijd onze mond vol van woorden hoe vreselijk het wel niet is dat we altijd maar bereikbaar moeten zijn. Daarom is er nu JOMO, oftewel: the joy of missing out. En dat is een trend die ons op de buik geschreven is.

Want laten we eerlijk zijn, vergaat de wereld écht als we even niet bereikbaar zijn of als we niet elk moment van de dag van alles op de hoogte zijn? Dacht het niet. “We zien keer op keer dat constante afleiding ervoor zorgt dat mensen zich heel ongelukkig voelen," zegt ook gedragswetenschapper Ashley Whillans die jarenlang de relatie tussen geluk, tijd en geld heeft bestudeerd.

Toch zijn we ons er amper van bewust dat we constant afgeleid worden door alle technologie om ons heen. En dat is best een probleem. Een probleem dat zelfs de grote techbedrijven inmiddels erkennen en willen aanpakken. Zo wil Apple investeren in onze ‘digitale gezondheid’ door in hun nieuwe update inzicht te geven hoe vaak je op een dag naar je scherm koekeloert.

Digitale detox is dus het credo. Maar hoe doe je dit het best? The New York Times geeft een paar handige tips.

1. Weet dat je waarschijnlijk verslaafd bent

Het Center for Humane Technology noemt de smartphone ook wel een gokautomaat in je zak. Het ding is gemaakt om verslaafd te zijn.

"Technische bedrijven hebben de afgelopen decennia besteed aan het ontwikkelen van internet en mobiele producten die expres verslavend zijn," legt techjournalist Dan Frommer uit. Beetje laat om daar nu nog wat aan te doen, zou je denken. Maar bewustwording is de eerste stap.

Smartphones zijn ontworpen om verslavend te zijn
Smartphones zijn ontworpen om verslavend te zijnGettyimages

2. Volg een digitaal dieet

Een digitaal dieet is te vergelijken met een normaal dieet. Een complete detox werkt in het dagelijks leven ook niet, dus denk nou niet dat je meteen je mobiel moet verbranden. JOMO gaat juist om het doseren.

Maak bijvoorbeeld een overzicht van hoeveel en welke platformen en apps je bezoekt wanneer je rondstruint in de digitale wereld. Zodra je je bewust bent van waar je al die tijd doorbrengt, kan je gaan experimenteren met minderen en balanceren. Maar wees gewaarschuwd, ga niet te rigoureus te werk want een terugval ligt dan op de loer!

We worden strontziek van constant beschikbaar zijn, maar kunnen ook niet zonder.
We worden strontziek van constant beschikbaar zijn, maar kunnen ook niet zonder.Gettyimages

3. Zorg ervoor dat mensen weten wat ze van jou kunnen verwachten

“De invloed van sociale druk is is enorm,” zegt Google's director Glen Murphy naar aanleiding van zijn digital well-being onderzoek. “Het probleem is dat vrienden en collega's bepaalde verwachtingen hebben. Als je niet snel reageert, zijn ze in paniek.” Zorg er dus voor dat mensen aan het idee wennen dat jij niet binnen een minuut reageert op appjes, mailtjes en facebook-berichtjes.

"Iedereen heeft wel een goede vriend of collega die dagen nodig heeft om op een e-mail te reageren", zegt Murphy. Zijn advies? Wees meer zoals die ene vriend! Ja, het is soms een beetje frustrerend, maar je weet wat je te wachten staat. Daar komt nog bij dat het heel ontspannend kan werken. Als mensen weten dat het enige tijd kan duren voordat je antwoordt, voel jij ook veel minder druk om direct te antwoorden. Gevalletje wisselwerking dus.

Wees bewust hoe je je tijd besteedt. De volgende keer dat je weer in de greep raakt van een serie op Netflix, vraag jezelf dan eens af wat je nog meer kan doen met al die tijd. Je kan hartje zomer de gordijnen dicht gooien en in bed kruipen met een serie, maar je kan ook lekker in het park vertoeven of met vrienden afspreken die je al tijden niet hebt gezien.

Nu zeggen we niet dat tóch die serie kijken de verkeerde keuze is. Maar als je die keuze dan maakt, wees er dan bewust van. De momenten die we besteden aan onze mail checken of tergend lang door Facebook scrollen, zijn namelijk veel langer dan je denkt. En laten we eerlijk zijn: dit is niet echt het hoogtepunt van je dag.

I'm a towel
I'm a towelPinterest

5. We kunnen niet zonder

Ergens lijkt het ons heerlijk om al onze profielen op sociale media te verwijderen, whatsapp te verbannen uit ons leven en onze smartphones uit het raam te gooien. Maar, dat is niet echt reëel. Bereikbaar zijn is part of life geworden. En dus moeten we er het beste van maken. En dat weten ze dondersgoed daar in Silicon Valley.

Kortom: een beetje minder FOMO en een vleugje meer JOMO. Wij gaan de proef in ieder geval op de som nemen.

Bron: 
The New York Times