Terry Gross is al decennia op de radio te horen
Foto van Eva Jinek

8 onmisbare tips voor een écht goed gesprek, volgens deze meesterinterviewer

Of het nou een eerste date of een politieke krachtmeting is: we kunnen allemaal nog wel wat leren over hoe je nou écht een goed gesprek voert. Terry Gross vraagt al 4 decennia lang mensen het hemd van het lijf en leert ons de kneepjes van het vak.

Terry Gross is al decennia op de radio te horen
Terry Gross is al decennia op de radio te horenGetty Images

Als iemand weet hoe ze met mensen moet praten, dan is dat Terry Gross wel. De host van het immens populaire Amerikaanse radioprogramma Fresh Air heeft in de afgelopen decennia duizenden mensen geïnterviewd. De 67-jarige begon haar carrière in 1970. Nu, ruim 45 jaar later, klinkt haar stem nog steeds door de speakers van veel Amerikaanse huishoudens. Haar geheim? Empathie en een enorme dosis aan voorbereiding. “Ik lees, luister en leer alles over de persoon die ik ga interviewen. Net zo lang totdat ik weet waarom die persoon interessant is voor de luisteraar.”

De radiovedette deelt een aantal van haar beste tips met The New York Times. Lees en leer van de meester.

Tip 1: De perfecte ijsbreker

We moeten eerlijk toegegeven dat het beter in het engels klinkt dan in het nederlands, maar volgens Gross heb je maar vijf woorden nodig om het ijs te breken: De enige woorden die je volgens Gross nodig hebt om het ijs te breken zijn: “Tell me about yourself”.  Of je nu op een cocktailfeestje staat of een eerste date hebt. Deze vier woorden zorgen ervoor dat je niet iets vraagt wat iemand oncomfortabel kan maken. Je weet immers nog niks van elkaar. Deze open vraag geeft iemand de ruimte om te laten zien wie hij is als persoon. En dat kan een geweldige start zijn van elk gesprek.

Tip 2: Nieuwsgierigheid is een prachtige eigenschap

Een interview en een gesprek zijn twee hele verschillende dingen. Maar wat de twee gemeen hebben, is dat het allebei beter loopt als je oprecht interesse hebt in iemand. “Nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je wílt horen wat de ander zegt”, vertelt Gross. Een goede motivatie om altijd nieuwsgierig te blijven dus.  

Tip 3: Lang leve humor

Grappig zijn werkt vaak goed in een gesprek. Mensen vertellen je nou eenmaal meer als  ze het leuk vinden om met je te praten. ‘Grappig zijn’ is een eigenschap die voor de één natuurlijker komt dan voor de ander. Ben je geen geboren grappenmaker? Geen zorgen: “Wie moeite heeft met grappig doen, kan mensen ook op hun gemak stellen door mentaal alles op een rijtje te hebben of door beknopt en energiek te zijn”, tipt de meesterinterviewer.

Tip 4: Het draait allemaal om de voorbereiding

Zoals net al even aan bod kwam, is Gross de koningin der voorbereiding. “Het kan heel goed werken om van tevoren alvast na te denken over mogelijke gespreksonderwerpen. Daarnaast is het ook fijn om te weten waar je grenzen liggen”, aldus Gross. Tijdens een eerste date word je dan minder snel overvallen door een persoonlijke vraag en kun je dit netjes afwenden. Ook bij een sollicitatiegesprek is het handig om antwoorden op mogelijke vragen alvast in je hoofd te beantwoorden. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

Tip 5: Houd de controle

Wanneer een gesprek de verkeerde kant op dreigt te gaan, is het volgens Gross zaak om de controle te nemen. Loop je he-le-maal vast tijdens een sollicitatiegesprek en merk je dat je een beetje aan het ratelen bent? Neem dan het heft in eigen handen en zeg bijvoorbeeld: ‘Laat me deze gebeurtenis met je delen’. Dat geeft je de gelegenheid om een verhaal te vertellen dat je goede kanten belicht.   

Tip 6: Zo ontwijk je moeilijke vragen

Hoewel Gross als interviewer weinig heeft aan mensen die vragen ontwijken, wilt ze toch vertellen hoe dit op een nette manier kan. Haar advies: draai er niet omheen, maar wees gewoon eerlijk. “Zeg gewoon dat je die vraag niet wilt beantwoorden. Of geef eerlijk de reden dat je die vraag niet wilt beantwoorden.” Zo makkelijk kan het dus zijn.

Tip 7: Lichaamstaal spreekt boekdelen

Taal is een prachtig goed, maar vergeet niet dat de lichaamshouding van mensen je ook heel veel kan vertellen. “Probeer op te pikken wanneer iemand begint af te dwalen. Zo voorkom je dat je je gesprekspartner dood verveelt of dat je iemand tegenhoudt die eigenlijk ergens heen moet”, geeft Gross als advies.  

Tip 8: Heb altijd je weerwoord klaar

Gross geeft aan dat het wel belangrijk is om in je achterhoofd te houden tegen wie je praat. “Als een politicus een vraag niet wilt beantwoorden, vraag ik het nog een keer en nog een keer. En nog een keer in een andere context. Of ik zeg gewoon dat ze nog steeds de vraag niet hebben beantwoord. In mijn ogen zijn politici ons een antwoord verschuldigd”, benadrukt ze. Bij anderen is Gross vaak wat milder. “Ik laat mijn gasten van tevoren duidelijk merken dat ze het gewoon mogen zeggen als ze een vraag niet willen beantwoorden of als ze iets te ver vinden gaan.”

Leuk tips, die wij in ieder geval op een toekomstig feestje eens gaan testen!

Bron: 
The New York Times