.
Jeroen Schouwenburg
Jeroen Schouwenburg
Contributor

Deze fotograaf onderzocht hoe mannen anno 2018 zélf over mannelijkheid denken

Door social media vliegen de stereotypes van stoere mannen met sixpacks en baarden ons tegenwoordig om de oren. Maar wat betekent mannelijkheid eigenlijk anno 2018? Fotograaf Christopher de Gast ging op onderzoek uit.

Beau (13)
Beau (13)Foto: Christopher de Gast

Het internet staat vol met plaatjes van perfecte mensen. Dit leidt regelmatig tot de kritiek. Vooral uit feministische hoek hoor je geluiden dat er een onrealistisch schoonheidsideaal voor vrouwen is. Maar hoe zit het dan eigenlijk met de mannen?  Want over de onrealistische beeldvorming van mannelijkheid, hoor je veel minder. Vreemd eigenlijk, want óók de mannelijke stereotypes vliegen ons dagelijks om de oren.

Fotograaf Christopher de Gast maakte mannelijkheid tot het thema van zijn afstudeerproject aan de Fotoacademie. Hij fotografeerde mannen van alle soorten en maten en vroeg hun wat deze term voor hen betekent. Zo probeerde hij te achterhalen hoe mannen zélf denken over hun mannelijkheid en identiteit. Het resultaat is zoals hij het zelf noemt ‘ een mannelijk manifest’. Wij belden hem op om te vragen hoe het hem was vergaan.

Ruurd (leeftijd onbekend)
Ruurd (leeftijd onbekend)Foto: Christopher de Gast

Waarom besloot je om juist dit onderwerp te kiezen?

“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in feminisme en wilde daar graag zelf wat mee doen.  Ik vond het alleen wel gek om het als man te gaan hebben over hoe het is om vrouw te zijn. Daar weet ik helemaal niets van en dat voelt een beetje als mansplaining. Daarom besloot ik me te richten op mannen en wat zij nou zelf vinden van hun eigen mannelijkheid. Daar wordt eigenlijk bar weinig over gepraat.”

Wesley (32)
Wesley (32)Foto: Christopher de Gast

Ervaren de mannen die jij hebt gesproken druk van social media?

“Net als vrouwelijkheid, kent mannelijkheid veel stereotypes. Zo lijkt het volgens social media alsof je alleen een échte man bent als je een sixpack hebt. Onzin natuurlijk. Wat vooral opviel, is dat mannelijkheid veel meer vaststaat dan vrouwelijkheid. Ik denk dat dat komt omdat mannen minder praten over wat het betekent om man te zijn.”

Waarom is dat zo denk je?

“Vrouwen hebben door de geschiedenis heen veel meer moeten vechten voor hun plek. Door de verschillende feministische golven hebben zij veel meer bewustzijn gekregen over wat het is om vrouw te zijn. Voor mannen is er nooit echt een moment geweest waarop ze hun eigen mannelijkheid onder ogen hebben moeten komen. Het is daarom veel minder normaal om als man hierover te praten.”

Dongwei (33)
Dongwei (33)Foto: Christopher de Gast

Je hebt de mannen die je fotografeerde gevraagd naar hun eigen idee van mannelijkheid. Wat viel jou het meeste op?

“Wat mij opviel toen ik de mannen interviewde is hoe intiem het eigenlijk is om mensen te vragen wat mannelijkheid voor hen betekent. Het leek soms ook of ze een soort goedkeuring van mij zochten in hun antwoorden. Ze vroegen me dan ook vaak eerst hoe ik zelf dacht over mannelijkheid. Maar dat was juist niet de bedoeling, ik wilde ze niet sturen met mijn eigen ideeën.”

Wim (66)
Wim (66)Foto: Christopher de Gast

“Wat ik fascinerend vond om te zien, was dat mannen zowel een stereotype beeld, als een persoonlijke invulling van mannelijkheid hebben. Wanneer ik oppervlakkig vroeg wat mannelijkheid volgens hen betekende, begonnen ze clichés op te noemen. Bier drinken, sterk zijn, tegen een stootje kunnen.  Maar als je een man vraagt wat mannelijkheid voor hém persoonlijk betekent, krijg je heel andere antwoorden. Dan gaan ze vaak voorbij de opgelegde stereotypes en betrekken ze het écht op zichzelf.”

Kan je een voorbeeld geven?

“De antwoorden liepen enorm uiteen. Sommigen benoemden klassiek mannelijke eigenschappen als ‘stoer’ en ‘sterk’, maar er werden ook termen genoemd als ‘zorgzaam’ en ‘beschermend’.”

Marvin (35)
Marvin (35)Foto: Christopher de Gast

“Eén van mijn favoriete antwoorden is die van de 13-jarige Beau. Op de vraag ‘wat betekent mannelijkheid voor jou?’ antwoordde hij: ‘Als je je als een man gedraagt’. Het klinkt bijna filosofisch. Dat vond ik heel mooi, omdat het de kern van de discussie blootlegt. Het is best ingewikkeld om je vinger op mannelijkheid te leggen."

Je hebt jongens van 13, maar ook mannen van 66 gesproken. Merkte je een generatieverschil in hun opvattingen over mannelijkheid?

“Zeker.  Neem bijvoorbeeld Wim (66) en Orlando (52), zij zijn bijvoorbeeld wat ouder dan de rest en zij gaven meer sociaal gangbare antwoorden. Antwoorden die meer in lijn zijn met het klassieke idee van mannelijkheid.”

Robin (30)
Robin (30)Foto: Christopher de Gast

Hoe komt dat denk je?

“We zijn toch pas vrij recent ons idee over mannelijkheid aan het heroverwegen. Door allerlei schandalen zien we steeds meer in dat klassieke mannelijkheid ook iets negatiefs kan zijn. De jongere mannen waren zich daar meer van bewust. Robin (30) bijvoorbeeld gaf zowat een heel essay als antwoord. Je ziet dat het hem erg bezig houdt.”

Ben je zelf anders na gaan denken over mannelijkheid na dit project?

“Ik heb nu pas echt ontdekt hoe persoonlijk mannelijkheid voor iedereen is.Uiteindelijk denken mannen veel verder na over hun mannelijkheid dan de opgelegde stereotypes. Alleen zullen ze er misschien niet zo snel over praten.”

Wil je meer foto’s van dit project zien? Bekijk ze op de website van Christopher via de onderstaande link:

29 juni 2018 16:45