Asielzoekers moeten sneller aan het werk
Foto van Eva Jinek

We moeten vaart maken met integratie asielzoekers.

Drie belangrijke onderzoeksinstituten van de overheid waarschuwen dat we NU vaart moeten maken met de integratie van asielzoekers anders belanden ze opnieuw en en mass in de bijstand en de criminaliteit. De eerste immigratiegolf uit de jaren '80 en '90 laten verontrustende cijfers zien: twee derde is werkeloos.

“Blijven is meedoen,” zegt Lodewijk Asscher. “We moeten werk niet achteraf aan bod laten komen, meer nadruk leggen op het leren van de taal, en de spelregels van onze samenleving eenduidig expliciteren. Ook al zijn veel vluchtelingen getraumatiseerd en van een andere cultuur, het blijven individuen die niet alleen zielig en kwetsbaar zijn. Hun ondernemingslust en daadkracht die hen hier brachten zijn sterke krachten die ingezet moeten worden voor onze samenleving."  Wel blijven ze volgens Asscher zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk. “We hoeven hen geen voorrangspositie te geven maar de belemmeringen bij het vinden van werk, zoals trage diploma-erkenning moeten weggenomen worden.”

Rotte appels mogen het niet verpesten voor vluchtelingen die dankbaar zijn voor onze gastvrijheid.

Lodewijk Asscher, PvdA-raadslid

Over Keulen. “Honderd vrouwen zijn slachtoffer geworden van geteisem. Je blijft van elkaar af, daar mag geen misverstand over bestaan.” Slechte mensen uit de vluchtelingenstroom moet volgens Asscher goed aangepakt worden. Ook de reactie van de rechtsstaat moet helder zijn. “Als je in een asielprocedure zit en je pleegt een ernstig misdrijf kun je het land uitgezet worden. Rotte appels mogen het niet verpesten voor vluchtelingen die dankbaar zijn voor onze gastvrijheid.”