Millennial maakt een selfie terwijl hij een Unicorn Frappuccino drinkt
Jeroen Schouwenburg
Jeroen Schouwenburg
Contributor

Waarom je jezelf niet in een generatiehokje moet laten proppen

Lieve millennials, laat je niet gek maken. Dat generatielabeltje is slechts een marketingterm. Zo ontdekte onze online redacteur Jeroen Schouwenburg dat hij tot maar liefst 8 verschillende generaties behoort. Best knap, voor iemand van 28 jaar oud.

Millennial maakt een selfie terwijl hij een Unicorn Frappuccino drinkt
'Millennial' maakt een selfie terwijl hij een Unicorn Frappuccino drinktYoutube

Je hoeft alleen maar 'millennial' te zeggen en er schieten meteen allerlei associaties te binnen. Dat is toch iemand die al zijn spaargeld opmaakt aan geroosterde boterhammen met avocado en constant Unicorn Lattes bestellen bij de Starbucksterwijl ze non-stop selfies maken? Komt het je bekend voor? Geen wonder, want vaak worden twintigers en dertigers in een dergelijk hokje gepropt. En dat is klinkklare onzin, meent journalist Philip Bumb van The Washington Post.

Hoe zat het ook alweer?

Bijna iedereen zal wel het idee hebben tot een bepaalde generatie te behoren. Vaak wordt het als volgt gezien: eerst had je de babyboomgeneratie, daarna kwam Generation-X en nu hebben we de welbekende millennials. Maar wat blijkt? Buiten de babyboomers bestaan er helemaal geen officiële generaties.

Baby loopt door het park
Baby op zoek naar zijn generatieUnsplash

Bumb legt in zijn artikel uit hoe het zit. De babyboomgeneratie is namelijk de enige generatie waarbij de grenzen duidelijk vastgesteld kunnen worden. Namelijk de ‘boom’ in geboortes van 1946 tot 1964. Sindsdien zijn er niet zulke duidelijke demografische ijkpunten geweest om generaties werkelijk uit elkaar te houden. Dan wordt het allemaal wat lastig. Mensen worden natuurlijk continu geboren waardoor het moeilijk te bepalen is wanneer de ene generatie precies eindigt en de ander begint.

Je wordt in een generatiehokje gepropt

Desondanks vinden overheden, bedrijven en onderzoekers het maar wát handig om mensen in generatiehokjes te proppen. Bijvoorbeeld voor marketingcampagnes of bevolkingsonderzoeken. Daarom zijn er door de jaren heen naar hartenlust generaties bedacht. En daarbij is men creatief (en minder creatief) geweest met de benamingen en bijbehorende periodiseringen.  

Je wordt in een generatiehokje gepropt
Je wordt in een generatiehokje geproptUnsplash

Zo kan het prima dat jij niet tot één, maar tot twee of zelfs nog meer generaties behoort. Daarom heeft journalist Philip Bumb alle generaties in een tool gestopt, zodat je kan zien tot welke generaties jij allemaal hebt gehoord gedurende je leven. Let wel op: vooral Amerikanen zijn helemaal verzot aan generatienamen. Sommigen zullen ons Nederlanders dus nog ietwat vreemd in de oren klinken.

Waar hoor ik eigenlijk bij?

Ook ik nam de proef op de som en keek hoe het precies werkte. Ikzelf ben geboren in 1990. Daarmee heb ik volgens de tool in niet minder dan acht verschillende generaties gezeten. Best knap voor mijn 28 lentes jong.

De hoeveelheid generaties waartoe ik behoor
De hoeveelheid generaties waartoe ik behoorUnsplash

In 1996 behoorde ik tot de ongeïnspireerde Gen-X2 en in 1997 was ik onderdeel van Generation-Y. In 2004 werd ik officieel een millennial, waarna ik vervolgens in 2010 een uitstapje maakte naar het sprankelende The Trophy Kids, de Digital Natives en niet te vergeten de Echo Boomers. Momenteel, sinds 2014, lijkt men weer redelijk gesetteld te zijn op de term millennial om mij te duiden. Maar dat ik als een millennial zou eindigen stond zeker niet van begin af aan vast.

Generaties bestaan niet echt

Was ik twintig jaar eerder geboren, dan had ik bij drie verschillende generaties gehoord tot ik in het nu redelijk geaccepteerde Generation-X zou belanden. Eerst zou ik dan namelijk onder andere een Baby Buster en een 20-Nothing geweest zijn. Klinkt ook niet helemaal lekker toch?

Lang verhaal kort: generatiehokjes bestaan niet echt. Niemand weet echt waar ze beginnen en hoe ze eigenlijk zouden moeten heten. Laat je identiteit dus vooral niet afhangen van het hokje waar je ingestopt wordt als je toevallig een bepaalde leeftijd hebt.

Benieuwd om even te kijken tot welke generaties jij allemaal hebt behoord? Zoek je geboortejaar op in de tool uit het artikel via de onderstaande button.

Bron: 
The Washington Post