Foto: Greg Rakozy, Unsplash
Foto van Eva Jinek

Vertrouwen in de sterren is opeens weer helemaal oké. En dit zit erachter

Koffiedik kijken, theebladeren lezen, misschien heb je nog een glazen bol op zolder? Allemaal niet nodig want de horoscoop is terug van weggeweest. En volgens The Atlantic hebben we deze comeback vooral te danken aan millennials.

Foto: Greg Rakozy, Unsplash
Foto: Greg Rakozy, Unsplash

Misschien is het je ontgaan, maar we bevinden ons in een digitaal (en behoorlijk stressvol) tijdperk. En wat blijkt? Dit is het ideale recept voor een heropleving van de horoscoop.

Maakt niet uit of het echt is

Ook al bestaat astrologie al duizenden jaren (in verschillende vormen weliswaar), het heeft niet altijd een even goede of betrouwbare reputatie gehad. Maar volgens journalist Julie Beck maakt het de moderne millennial geen snars uit dat deze vorm van sterrenkunde alles behalve wetenschappelijk is.

Chani Nicholas is astroloog in Los Angeles en ziet een duidelijke opbloei in zijn vakgebied (en dat zie hij niet alleen in de sterren). “In de afgelopen vijf jaar hebben horoscopen een edge gekregen en zijn ze weer relevant. Dat is voor het eerst in meer dan 35 jaar. De millennials lopen er massaal mee weg.”

Kom maar door met die clicks

Feministisch platform Broadly merkt de toenemende populariteit maar al te goed: “Het verkeer naar onze online horoscoop groeit exponentieel,” vertelt senior redacteur Callie Beusman. En ook de online horoscopen van the Cut werden in 2017 150 procent vaker gelezen in 2017 dan  het jaar ervoor.

Foto: Josh Rangel, Unsplash
Foto: Josh Rangel, Unsplash

“Astrologie sluit op één of andere manier perfect aan op het internet tijdperk. Het is laagdrempelig en er zijn talloze mogelijkheden. Doordat er meer diepgaande informatie beschikbaar is, voeren slimme grapjes over de stand van Saturnus tegenwoordig de boventoon,” schrijft Beck. Weg met de slappe pick-up lines zoals ‘hey, wat is jouw sterrenbeeld?’. Die hebben we achtergelaten in de jaren 70.  

Mars en Venus staan te zoenen

Maar hoe werkt dat nou precies, zo’n horoscoop maken? Volgens astroloog Susan Miller kun je een horoscoop het beste zien als een borrel of feestje: “Misschien zijn er ergens drie planeten met elkaar aan het praten, terwijl twee andere ruzie maken in een hoek. En dat alles terwijl Mars en Venus staan te zoenen op de gang. Van al deze planeten en al hun posities moet ik koek zien te maken om erachter te komen wat de sterren de komende maand voor je in petto hebben.”

Wij willen antwoorden!

De reden dat horoscopen nu weer zo populair zijn, is simpel: millennials willen antwoorden. Op ingewikkelde vragen over je persoonlijkheid, liefde, relaties, werk, gezondheid en ga zo maar door. Astrologen proberen je eigenlijk een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse gids te geven voor al deze levensvragen. En dat werkt perfect voor dwalende twintigers die hun hele jeugd op het internet doorgebracht hebben.

Stress vraagt om de sterren

Er is nog een andere goede reden waarom júíst millennials horoscopen zo fijn vinden. Volgens dit onderzoek uit 1982 zijn mensen eerder geneigd hun heil te zoeken bij een horoscoop als ze gestresst zijn dan anders. “Een individu die normaal niet in astrologie gelooft, is in een stressvolle situatie vaak wél bereid om een horoscoop te gebruiken om zo beter met de stress om te gaan,” concludeert psycholoog Graham Tyson in zijn onderzoek.

Foto: Jamie Street, Unsplash
Foto: Jamie Street, Unsplash

En laat millennials nou net de meest gestreste generatie mensen zijn. En die stress wordt alleen maar groter volgens de millennials zelf.

Geef Mars maar lekker de schuld

Misschien is het ergens ook wel lekker om op een rotdag op je werk te denken: ‘oh dat komt wel goed tegen de tijd dat Jupiter in zijn tiende huis zit’. Of als je vriendje niet terug appt je schouders op te halen onder het mom van: ‘Mercurius zit in zijn retrograde stand en heeft ervoor gezorgd dat mijn bericht nooit is aangekomen’. Een beetje een uitvlucht, maar stiekem ook best fijn.

Deze mensen willen juist antwoord op de vraag wie je bént en wat het leven voor je in petto heeft.

Julie Beck

Daarnaast vinden millennials het niet zo erg om in een wereld te stappen waarin ze zich bewegen tussen sceptisch en naïef. “Ze zijn al zó gewend aan het leven online, in een alternatieve realiteit. Waar realiteit en fantasie moeiteloos in elkaar overlopen,” legt Beck uit. Al is een horoscoop niet 100 procent waarheid, mensen kunnen er toch vaak betekenis in vinden.

Weer eens wat anders dan Tinder

En de aller aller laatste reden is eigenlijk de simpelste. Millennials willen graag een beetje zekerheid in onzeker tijden. “Zo zijn er genoeg millennials die geen zin meer hebben in een dating-app of social media. Zij hebben behoefte aan iets anders dan GPS-systemen die constant je locatie tracken, of een digitale assistent die de antwoorden op alle praktische vragen paraat heeft. Deze mensen willen juist antwoord op de vraag wie je bént en wat het leven voor je in petto heeft,” sluit Beck haar betoog.

Eerlijk is eerlijk. Die antwoorden willen wij ook best hebben. De vraag blijft natuurlijk of we echt veel wijzer zullen worden van de sterren. Maar zolang we daar geen antwoord op hebben, kan het geen kwaad om af en toe Mercurius de schuld te geven van je ochtendhumeur. Toch?

26 januari 2018 19:45
Bron: 
the Atlantic