ilja leonard pfeijffer
Foto van Eva Jinek

Verpletterende verhalen van vluchtelingen in Genua

De vluchtelingencrisis is een van de grootste problemen waar Europa mee te kampen heeft. Nergens zie je dat beter dan in de straten van de Italiaanse havenstad Genua, waar ze al 15 jaar aanspoelen. Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer woont acht jaar in de stad. In de driedelige documentaireserie ‘Via Genua’ laat hij de verpletterend uitzichtloze verhalen van migranten horen en zien. 

Still from video

Volgens Ilja komen in de discussie altijd aantallen, statistieken, meutes mensen aan bod. “Dat het er elk jaar meer zijn, dat ze verdrinken, hoeveel we er kunnen opnemen.”  Hij vindt het belangrijk om individuen hun persoonlijke verhaal te laten vertellen en mensen daarmee een gezicht, een identiteit te geven. “Daar wordt het probleem niet simpeler van, maar het is wel nodig."

Zoals het nu is in Genua, wordt het straks in geheel Europa

Wat Genua bijzonder maakt is dat de stad binnen Italië de grootste Afrikaanse gemeenschap heeft. Opvallend is dat de vluchtelingen en migranten niet in de buitenwijken terechtkomen. Ze vinden onderdak in het centrum en zijn daarmee erg zichtbaar. Het is volgens Ilja een soort sociaal laboratorium. Volgens Ilja loopt Italië voor op de rest van Europa. “Zoals het nu is in Genua, wordt het straks in geheel Europa”

Er zijn geen oplossingen zonder pijn

Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geeft aan tafel ook zijn mening. Het probleem is niet simpel en de oplossing al helemaal niet. Er zijn geen oplossingen zonder pijn. "Er spelen twee dingen. Als je tegenover een vluchteling staat dan denk je menselijk: tuurlijk ben je welkom. Maar soms moet je vluchtelingen vertellen dat ze beleidsmatig niet welkom zijn". Volgens hem geeft Nederland een bovengemiddelde bijdrage om het probleem op te lossen. 

De Turkije deal is volgens Ilja vanuit Europees perspectief goed gelukt, maar vanuit het perspectief van de vluchtelingen hebben we het alleen maar erger gemaakt. "De stroom vluchtelingen valt niet te stoppen, ze zullen altijd blijven komen." Ilja roept op tot een humaner vluchtelingenbeleid in Europa.

Bekijk hier de afleveringen van Via Genua