Foto: Getty
Foto van Eva Jinek

Op deze Chinese universiteit krijgen studenten les in vrouwelijke deugdzaamheid

“Vrouwen moeten bescheiden en teder zijn,” aldus de Chinese Communistische Partij. En daarom kunnen vrouwen aan de Universiteit van Zhejiang nu les krijgen in thee schenken en andere deugdzaamheden. Wat ze daar zelf van vinden, vertellen ze aan The Washington Post.

Foto: Getty
Foto: Getty

De universiteit  lanceerde de cursus samen met de All-China Women's Federation in maart. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de lessen alleen voor vrouwelijke studenten bedoeld. De ideeën over de traditionele rol van de vrouw bestaan al minstens een decennium, maar met het Zhenjiang-programma lijkt de eerste cursus in de over vrouwelijke deugdzaamheid nu echt een feit. The Washington Post mocht als een van de eersten een spreekwoordelijk kijkje in de keuken nemen.

Foto: Getty
Foto: Getty

Lesjes rechtop zitten en thee schenken

"Je mag niét meer dan tweederde van je stoel bedekken en alléén op het voorste deel van je stoel zitten." Tijdens de cursus over vrouwelijke deugd kan het zomaar zijn dat je deze 'zit-regel' te horen krijgt. Of: "Houd nu je buik vast, ontspan je schouders, doe je benen bij elkaar en houd je schouders omhoog."

De 21-jarige Duan Fengyan studeert accountancy aan de Universiteit van  Zhenjiang maar krijgt daarnaast ook les over hoe zij een goede vrouw kan zijn in het China van president Xi Jinping. Samen met haar klasgenoten duiken ze in de voorschriften en demonstreren zij aan elkaar hoe een vrouw hoort te zitten.  

Sheng Jie is de programmadirecteur en zegt dat het haar doel is om jonge vrouwen te leren wat ze moeten weten om het land te helpen: "Het land legt de nadruk op traditionele cultuur, dus daarom geven we deze lessen."

Vrouwen in het tijdperk van Xi

De New Era Women's School is het antwoord op de oproep van Xi om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan de traditionele Chinese cultuur. Het moet vrouwen helpen concurreren op de arbeidsmarkt en hen voorbereiden op huishoudelijke taken volgens Sheng.

De gezinsrol van vrouwen is nu belangrijker.

Sheng Jie

Aan het begin van van Xi’s ambtstermijn wierp hij zichzelf op als een voorvechter van de rechten van de vrouw, maar in praktijk blijkt zijn regering niet bepaald te streven naar gelijkheid. Zijn visie werkt eerder toe naar een ‘harmonieuze’ rolverdeling in de Chinese huishoudens met een werkende vader en een deugdzame moeder die voor de kinderen én de ouderen zorgt.

Een sterk feministisch tegengeluid

Natuurlijk is er ook kritiek op de cursus. Critici stellen dat de cultuur verandert en dat China vooruit moet kijken. "Onze traditionele cultuur is gevuld met beperkingen op - en de onderdrukking van - vrouwen," zei Lu Ping, een prominente Chinese feminist.

Foto: Getty
Foto: Getty

Of de Chinese vrouwen zelf warm lopen voor een lesje thee schenken, betwijfelen we. Al probeert Duan er nog een positieve draai aan te geven door een  bruggetje te leggen naar de arbeidsmarkt: "Nog voordat het sollicitatiegesprek begint, zullen we bewust meer aandacht besteden aan hoe we zitten, hoe we opstaan. Dat werkt in ons voordeel ten opzichte van de vrouwen die deze lessen niet hebben gevolgd. ".

We zijn benieuwd of Duan gelijk krijgt. Ben je benieuwd naar het artikel van The Washington Post? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
Washington Post