Foto: Getty
Foto van Eva Jinek

Ook ambities om een powerkoppel te worden? Dat doe je zo

Barack en Michelle Obama, Adam en Eva of toch Mark Zuckerberg en Priscilla Chan? The Atlantic ging op zoek naar de meest invloedrijke powerkoppels aller tijden. En wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet!

Foto: Getty
Foto: Getty

Wat maakt nou een powerkoppel tot een ware force to be reckoned with? Deze beroemde powerkoppels uit de geschiedenis gingen je voor, en wat blijkt: er is geen vast recept om een machtig stel te worden. Maar je kan er vast wel de nodige inspiratie uit halen.

Adam en Eva

Het oudste en bekendste koppel is natuurlijk Adam en Eva. Er was misschien wat minder concurrentie in de datingwereld dan nu. Maar het koppel heeft wel degelijk een stempel gedrukt op hoe we ons nu gedragen. Tenminste, als je het verhaal mag geloven. Wat dacht je van het concept schaamte. En niet geheel onbelangrijk: voortplanting.

Jordaen's 'Adam en Eva'. Foto: Wikimedia Commons
Jordaen's 'Adam en Eva'. Foto: Wikimedia Commons

2. Gertrude Stein and Alice B. Toklas

Dit Joodse powerkoppel is misschien iets minder bekend bij het grote publiek, maar daarom zeker niet minder belangrijk. Het lesbische koppel wordt omschreven als een dynamisch duo. Gertrude Stein was schrijver en samen met Alice B. Toklas heeft ze een bijzondere kunstcollectie verzameld. De Amerikaans-Joodse vrouwen woonden in Parijs en werden een bekend onderdeel van de Franse avant-garde. Ze staan vooral bekend om hun excentrieke feestjes in Parijs waar altijd bijzondere kunstenaars te gast waren. Ondanks het feit dat hun relatie niet wettig werd erkend in die tijd, zijn de vrouwen tot Stein overleed bij elkaar gebleven. Nu liggen ze naast elkaar begraven in Parijs.

Toklas en Stein. Foto: Flickr
Toklas en Stein. Foto: Flickr

3. Barack en Michelle Obama

Een wat jonger (en nog levend) powerkoppel in het lijstje bestaat uit de voormalig president en first lady van de Verenigde Staten. Barack en Obama hebben laten zien dat ze samen een sterk team vormen. Bovendien zijn ze de eerste zwarte ‘first family’ geweest die in het Witte Huis woonde.

4. Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre

Traditioneel is dit Franse koppel allerminst. Ze zijn nooit getrouwd, hebben geen kinderen gekregen en hebben zelfs nooit samengewoond. Wat deden ze wel? Elkaar inspireren.  Bovendien beoordeelden en bewonderden ze elkaars werk. De Beauvoir heeft met haar publicaties een belangrijke stempel gedrukt op de feministische filosofie, terwijl Sartre wordt gezien als één van de geestelijke vaders van het existentialisme. Zij horen zeker thuis tussen de powerkoppels!

Sartre en de Beauvoir. Foto: Flickr
Sartre en de Beauvoir. Foto: Flickr

5. Mark Zuckerberg en Priscilla Chan

Dit powerkoppel wordt vaak gezien als de ‘first family’ van Silicon Valley. Zuckerberg heeft Facebook niet alleen opgericht, maar staat nog steeds aan het roer van dit miljardenbedrijf. Dat alleen al maakt hem super invloedrijk. Ook Chan die geneeskunde studeert heeft haar handen vol: ze zet zich via goede doelen in voor onderwijs en gezondheidszorg.

Chan en Zuckerberg. Foto: Getty
Chan en Zuckerberg. Foto: Getty

6. Theodora en Justinian I

Van Sillicon Valley naar het Byzantijnse Rijk. Want daar zwaaide Theodora en Justinian I met de scepter. Ook dit koppel is doet misschien geen belletje rinkelen. Maar ze hadden zeker invloed. Samen stonden ze aan het hoofd van het Byzantijnse Rijk en in de 5e en 6e eeuw zette dit stel  zich al in voor vrouwenrechten. Zo werd gedwongen prostitutie door hen verboden en daarnaast maakte ze een einde aan de doodstraf voor vrouwen die beschuldigd werden van vreemdgaan.

Dus mocht je nog ambities te hebben om een power couple te worden: je weet wie je voor gingen!

Lees het hele artikel van The Atlantic hieronder: